Την κατάργηση του εβδομαδιαίου δελτίου τιμών καυσίμων, από πλευράς του αρμόδιοι υπουργείου, καταγγέλλουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων. Δηλώνουν τη λύπη κι έκπληξή τους και υποστηρίζουν ότι "οι διακηρύξεις περί διαφάνειας στην αγορά καυσίμων μένουν στα λόγια, ενώ στην πράξη εφαρμόζονται τα εντελώς αντίθετα".
Τα μέλη της ΠΟΠΕΚ δηλώνουν πως δε γνωρίζουν τους λόγους που το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατήργησε το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών καυσίμων το οποίο καθιερώθηκε πέρυσι και για πρώτη φορά ανέγραφε όxι μόνο τις λιανικές τιμές των καυσίμων αλλά και:
-Τις διεθνείς τιμές της βενζίνης σε δολάρια και ευρώ.
-Τις τιμές διυλιστηρίου, προ και μετά φόρων.
-Τις τιμές των εταιριών εμπορίας.
"Έτσι οι καταναλωτές και τα μέσα ενημέρωσης είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν που οφείλονται οι κατά καιρούς ανατιμήσεις στα καύσιμα, ώστε να μην ενοχοποιούνται μονίμως οι βενζινοπώλες. Φαίνεται ότι η δυνατότητα αυτή, έστω και με τα ελλιπή στοιχεία που περιλαμβάνονταν στις ανακοινώσεις του υπουργείου κάποιους ενόχλησε" καταγγέλλουν οι πρατηριούχοι.
Τα μέλη της Ομοσπονδίας παραδέχονται ότι "τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στο δελτίο χρειάζονταν βελτίωση, ιδίως ως προς την αποτύπωση των τιμών διυλιστηρίου και χονδρικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το δελτίο έπρεπε να καταργηθεί", προσθέτουν.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι τιμές διυλιστηρίου, χονδρικής και λιανικής δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, όπως και οι τιμές στα πρατήρια (μπορείς να τις δεις με κλικ εδώ). Οι βενζινοπώλες, όμως, υποστηρίζουν ότι, με αυτόν τον τρόπο "η διάχυση της πληροφόρησης είναι πιο περιορισμένη", δεν ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα οι διεθνείς τιμές της βενζίνης σε δολάρια και ευρώ "ώστε να γνωρίζουμε την επίπτωση της μεταβολής των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου στην εγχώρια αγορά" και οι τιμές χονδρικής που παρουσιάζονται "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ως πελάτες των εταιριών. Είτε οι εταιρίες δηλώνουν στο υπουργείο χαμηλότερες τιμές από τις πραγματικές, είτε το «λάθος» γίνεται στην επεξεργασία"!
Τα μέλη της ΠΟΠΕΚ θεωρούν ότι το ΥΠΕΚΑ "θα πρέπει να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στην αγορά, κάνοντας διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται ώστε να αποτυπώνονται τα πραγματικά μεγέθη. Ή τουλάχιστον να εξηγήσει στους καταναλωτές για ποιο λόγο κατήργησε την εβδομαδιαία ανακοίνωση των τιμών".