Μισή ώρα νωρίτερα, από το Γιάννη Μπουτάρη- υπακούοντας όπως είπε στις προτροπές των πολιτών- ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής ενός «δημοκρατικού κινήματος». Όπως είπε ο κ. Παπαθεμελής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, σημαντικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης του ζήτησαν να ηγηθεί στο δημοκρατικό αυτό κίνημα και να συγκροτήσουν μαζί ένα ψηφοδέλτιο πλαισιωμένο, όπως είπε, από τίμιους και προκομμένους συμπολίτες χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, αποφασισμένους να δουλέψουν ανιδιοτελώς για το κοινό καλό.
«Αποδέχομαι την προ(σ)κλησή τους και απευθύνω προσκλητήριο συστράτευσης σε όλους τους Θεσσαλονικείς», σημείωσε. Όπλο του; Όπως υπογράμμισε, η συσσωρεμένη εμπειρία και η γνώση του. «Ξέρω που πονάει αυτή πόλη και τι πρέπει να γίνει», επισήμανε.

«Νιώθω αηδία
για τα κόμματα»

Ο κ. Παπαθεμελής, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του κομματικοποιημένου συστήματος αναφέροντας ότι το «κομματοκρατικό σύστημα» βρίσκεται σε προϊούσα σήψη. «Τα πολιτικά κόμματα έγιναν αναξιόπιστα και οι δυνάμεις της αδράνειας καταδίκασαν σε στασιμότητα και μαρασμό τη Θεσσαλονίκη. Η αυτοδιοίκηση, οφείλει να δράσει εξ’ ιδίου δικαίου και όχι υπό την κηδεμονία των κομμάτων», τόνισε. Μιλώντας για τη δική του πορεία ως αρχηγός κόμματος, είπε: «Έφυγα νωρίς. Έφυγα και πλήρωσα την απόφαση μου, νιώθοντας αισθήματα αηδίας και αποδοκιμασίας. Δεν ανήκω στο κομματοκρατικό σύστημα». Ερωτώμενος για το εάν χρειάζονται φρέσκα πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση, είπε πως το πρόβλημα δεν είναι ηλικιακό. «Αν ήταν αυτό το πρόβλημα, θα πηγαίναμε όλοι στα σπίτια μας και θα ανοίγαμε γηροκομεία. Ο τόπος χρειάζεται σωστά άτομα», πρόσθεσε.

Έμφαση σε διαφάνεια και κάθαρση
Ο κ. Παπαθεμελής, απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στις δράσεις του ανήκουν η δραστική βελτίωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, το ζωντάνεμα των υποβαθμισμένων περιοχών, να υπάρχει καθαριότητα, ασφάλεια, προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε θέματα πολιτισμού, οικολογίας και κοινωνικής φροντίδας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τομέα της διαφάνειας και της κάθαρσης, λέγοντας πως «θα διευκολύνουν τη δικαιοσύνη να φωτίσει το θολό τοπίο». Έμφαση έδωσε και στους νέους της πόλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να τους ξεκολλήσουμε από τις καφετερίες και να τους δώσουμε αυτά που τους κλέψαμε».
Σχολιάζοντας την παρούσα φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα, είπε πως βρισκόμαστε υπό κατοχή. «Η Ελλάδα, είναι στη χειρότερη φάση της ιστορικής της διαδρομής. Έχουμε όμως αποθέματα ισχύος και μπορούμε από την τέφρα να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες για την πόλη», κατέληξε.

ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ