Νέες υπηρεσίες, όπως εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και την αδειοδότηση επαγγελματιών θα αποκτήσουν τα ΚΕΠ. Το αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο θα μελετηθεί κατά τη διάρκεια πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα εφαρμοστεί στο ΚΕΠ της Καλαμαριάς -κάτι που προκάλεσε, πάντως, αντιδράσεις, καθώς κι άλλοι δήμοι θα ήθελαν να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιλοτική λειτουργία.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θ. Τζάκρη, η οποία προήδρευσε, σήμερα (Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010) σε συνάντηση εργασίας, με αντικείμενο τον συντονισμό των τοπικών φορέων για την προετοιμασία και πιλοτική εφαρμογή νέων υπηρεσιών στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), η επιλογή του συγκεκριμένου ΚΕΠ έγινε επειδή ως κριτήρια μέτρησαν "η κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μακεδονία» -το οποίο αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου στην ελληνική επικράτεια- το μεγάλο φυσικό μέγεθος του καταστήματος, η επάρκεια του ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και η ειδική σημασία που έχει η τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης".
Όσοι αντιδρούν στην επιλογή υποστηρίζουν ότι οι πιο μεγάλες από τις επιχειρήσεις βρίσκονται στα δυτικά, μια περιοχή που εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη και η λειτουγία -έστω και πιλοτικά- ενός ΚΕΠ με τέτοιο χαρακτήρα θα βοηθούσε στην αναβάθμισή της, αλλά και στην εξυπηρέτηση όλων των επιχειρηματιών που έχουν τα εργοστάσιά τους, τις βιοτεχνίες τους και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις τους σε περιοχές όπως η Σίνδος, η Ιωνία, η ΒΙΠΕΘ, αλλά και οι δυτικοί δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος. "Αλήθεια, ποιο εργοστάσιο υπάρχει στα ανατολικά, εκτός του... κλειστού εργοστασίου της 'ΒΙΑΜΥΛ'", αναρωτιόταν χαρακτηριστικά επιχειρηματίας που αναπτύσσεται στο πεδίο των επίπλων κι έχει έδρα τα δυτικά;
«Η λειτουργία των ΚΕΠ πριν 10 χρόνια σηματοδότησε μια από τις μεγαλύτερες διοικητικές μεταρρυθμίσεις της εποχής της. Τα ΚΕΠ έγιναν δημοφιλή επειδή ανταποκρίθηκαν στην μείζονα ανάγκη της κοινωνίας για “εξυπηρέτηση χωρίς ταλαιπωρία” από το δημόσιο. Το 97% των πολιτών δηλώνει την πλήρη ικανοποίησή του από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο πανελλαδικό δίκτυο των 1063 καταστημάτων. Σήμερα ωστόσο, νέες προκλήσεις επιτάσσουν την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταρρυθμίσεων και την περαιτέρω εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και της επιχείρησης και του επαγγελματία», δήλωσε η Υφυπουργός.
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ΚΕΠ του νομού Θεσσαλονίκης λειτουργούν εδώ και μήνες με λιγότερο προσωπικό μετά την απομάκρυνση των συμβασιούχων στα stage, οι περισσότεροι των οποίων εργάζονταν σε αυτά.
Η σύσκεψη έγινε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδης με τον Γενικό Διευθυντή και τον Προϊστάμενο Πληροφορικής του Δήμου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κ. Μπαρούτογλου, ο Προϊστάμενος Μηχανοργάνωσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κ. Καμπέρης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παπαδόπουλος, ο Β’ Αντιπρόεδρος και η Γενική Διευθύντρια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Βεργίνης και κα Βλαχοπούλου αντίστοιχα και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης.