Συναγερμός έχει σημάνει στο ΓΕΕΘΑ και στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς από χθες (Παρασκευή 17 Ιουλίου 2010) το βράδυ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Πιρί Ρεΐς» έχει εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι του Καζακστάν (στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, εξέφρασε τη δυσφορία της Αθήνας για τις τουρκικές ενέργειες και έθεσε την Αγκρυρα προ των ευθυνών της, διερωτώμενος ποια είναι η σκοπιμότητα τέτοιων ενεργειών που πυροδοτούν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Με αφορμή τις κινήσεις του «Πιρί Ρεΐς», ο κ. Δρούτσας έθεσε το θέμα διάστασης λόγων και πράξεων της Τουρκίας, η οποία όπως είπε, με τις ενέργειές της των τελευταίων ημερών, υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη συνεχιζόμενη βούληση της Ελλάδας για εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και πρόοδο στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω των διερευνητικών επαφών, επισημαίνοντας πάντως ότι οι κινήσεις της Αγκυρας την τελευταία περίοδο και ιδιαίτερα η εμφάνιση του Πίρι Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο ακύρωσης της όλης προσπάθειας.
Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι με τις ενέργειες αυτές, η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει στο τραπέζι, ενόψει και του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών, γνωστές θέσεις της, που έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο με τη διενέργεια διαβημάτων και την επίδοση ρηματικών διακοινώσεων, στις οποίες αναπτύσσονται με ξεκάθαρο τρόπο οι ελληνικές θέσεις, όσο και με την παρουσία σκάφους του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή, με την οποία επιβεβαιώνεται η ελληνική κυριαρχία.
Στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ ο κ. Δρούτσας είχε επίσης σειρά συναντήσεων με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κ. Άστον, τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκ. Βέστερβελε, της Γαλλίας, Μπ. Κουσνέρ, της Ισπανίας, Μ. Μορατίνος, της Σερβίας, Β. Γέρεμιτς, του Ισραήλ, Αβ. Λίμπερμαν, καθώς και με τον Αμερικανό αναπληρωτή Εξωτερικών, Τζ. Στάϊμπεργκ.

ΛΑ.Ο.Σ.: Να αντιδράσουμε σε υψηλότερο και σκληρότερο επίπεδο
Η συνεχιζόμενη ανοχή της ελληνικής κυβερνήσεως απέναντι στις έρευνες της Τουρκίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, δημιουργεί συνθήκες κεκτημένων δικαιωμάτων, παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., τονίζονας πως η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει σε υψηλότερο και σκληρότερο επίπεδο.