Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο University Studio Press, κυκλοφόρησε πανελλαδικά τη μελέτη της Ο Νικόλαος Μάνος και ο Μεσοπόλεμος στη Θεσσαλονίκη (σελίδες 673) με συγγραφέα τον εταίρο ειδικό εμπειρογνώμονα δρα Ευάγγελο Χεκίμογλου.
Η μελέτη θεωρείται σημαντική επειδή τεκμηριώνει έγκυρα την κρίσιμη καμπή της επίζηλης Θεσσαλονίκης επί ένα τέταρτο του αιώνα το οποίο σημαδεύεται με μεγάλη πυκνότητα από γεγονότα ιστορικής σημασίας όπως η απελευθέρωσή της, το Μακεδονικό Μέτωπο και το Κίνημα Εθνικής Αμύνης, ο Εθνικός Διχασμός, η Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 και η εγκατάσταση μυριάδων Προσφύγων μέχρι τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936.
Ο Νικόλαος Μάνος υπήρξε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ευεργέτης της και ένας από τους πρωταγωνιστές της κατά τον Μεσοπόλεμο. Με αφετηρία τη δράση του, η μελέτη καταγράφει και αξιολογεί επιστημονικά τις συνέπειες αυτών των γεγονότων, που διαμόρφωσαν τον κυρίαρχο πυρήνα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Φανερώνει -και φωτογραφικά- όσα καθοριστικά γεγονότα επακολούθησαν κατά τον Μεσοπόλεμο και αποδεικνύει τα πραγματικά αίτια αυτών. Έτσι, θέτει τέρμα σε κατεστημένα μυθεύματα, ιδεολογήματα και προσχήματα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για να νοθεύσουν την αληθινή ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.
Η έκδοση αναρτάται σύντομα πλήρης στην Ιστοσελίδα της Εταιρείας, η οποία δέχεται καθημερινά περισσότερες από πενήντα επισκέψεις από 27 χώρες. Εντάσσεται στο επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα της Εταιρείας προς υπεράσπιση και ανάδειξη της Μακεδονίας μας σε όλα τα μέτωπα.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, από το 1939, έχει κυκλοφορήσει δεκάδες επιστημονικές μελέτες αναφερόμενες σε κάθε πτυχή της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνον κατά την τελευταία περίοδο του 21ου αιώνα κυκλοφόρησε, ή επανεξέδωσε, μνημειώδεις εκδόσεις αναφοράς όπως Η Θεσσαλονίκη των Περιηγητών 1430-1930, Οι Πρόσφυγες στη Μακεδονία, Τοπογραφία της Θεσσαλονίκης κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας 1430-1912, Μνημεία Μακεδονικής Ιστορίας, Η Θεσσαλονίκη και ο ευρύτερος χώρος, Πρακτικά Πανελληνίου Συνεδρίου, Βελιγράδι-Σκόπια και Θεσσαλονίκη-Αθήνα για τη Μακεδονία, απόρρητα γιουγκοσλαβικά αρχεία και πολλές ειδικές μονογραφίες.
Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, Διεύθυνση Αρχείων, εκπονεί, βάσει ανεκδότων πηγών, ογκώδη επιστημονική μελέτη με θέμα την πολιτική της Ελλάδος στη Μακεδονία από το 1830 έως και το 1912. Η μελέτη θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο 2012 ως ουσιαστική συμβολή στον πανελλήνιο εορτασμό για τα Εκατό Χρόνια Ελευθερίας της Μακεδονίας.
Όλες τις μελέτες της η Εταιρεία δωρίζει σε δεκάδες Βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού καθώς επίσης, ιδιαίτερα στη Μακεδονία, σε δεκάδες Δήμους, Κοινότητες, Μητροπόλεις, Συλλόγους και Σχολεία.