Του Δ. ΜΑΡΔΑ*

Aιφνιδίασαν οι 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοστάτη την κα Β. Παπανδρέου, την κυβέρνηση στα μέσα της εβδομάδας, με την ερώτηση περί κερδοσκοπικών κινήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος σε βάρος των ελληνικών ομολόγων. Με τον τρόπο που τέθηκε η ερώτηση στοχοποιήθηκε αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών και κατόπιν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το μεγάλο αφεντικό και ο μόνος ελεγκτής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν είναι ο Υπουργός Οικονομικών αλλά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κος Τρισέ (βλ Κεφάλαιο 2 της Συνθήκης του Μάαστριχτ). Ως εκ τούτου η ερώτηση αυτή έπρεπε να τεθεί αρχικά εκεί καθώς εμμέσως πλην σαφώς κινείται εκτός των διατάξεων του άρθρου 107 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που αναφέρεται στην αυτονομία της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών.
Άρθρο 107 της Συνθήκης: Κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεων που τους ανατίθενται… ούτε η ΕΚΤ ούτε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες…. δέχεται υποδείξεις από τα κοινοτικά όργανα ή οργανισμούς, από την κυβέρνηση κράτους-μέλους…
Συνεπώς, αν δεν είχαν κάτι άλλοστο πίσω μέρος του μυαλού τους, οι εκτός κυβέρνησης ‘15’, η ερώτηση που κατέθεσαν προς στον Υπουργό Οικονομικών (!!!) στη Βουλή ήταν τουλάχιστον άστοχη. Θα έπρεπε να ζητηθεί από τους ‘15’ να τεθεί το ερώτημα πρώτα στην ΕΚΤ . Μετά την όποια απάντηση ή παρέμβαση εκ μέρους του κου Τρισέ και μόνο τότε, το υπό εξέταση θέμα θα μπορούσε να τεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

* Ο Δ. Μάρδας είναι Αν. Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ και π. Γενικός Γραμματέας Εμπορίου (2000-2002) του ΥΠΑΝ