Καλή θέληση επέδειξαν οι μηλοπαραγωγοί του νομού Καστοριάς. Δε θα αρχίσουν κινητοποιήσεις από σήμερα, ή μέσα στην εβδομάδα, αλλά θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο της πόλης την μεθεπόμενη Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010, μία -μόνον- ημέρα πριν από τη συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Και, φυσικά, θα αποχωρήσουν αν βρεθεί λύση στη συνάντηση.
Η συγκεκριμένη πρόταση υιοθετήθηκε, κατά πλειοψηφία, στη χθεσινοβραδινή(Κυριακή 4 Ιουλίου 2010) σύσκεψη των μηλοπαραγωγών της περιοχής, που έγινε στο Τοιχιό Καστοριάς, με θέμα τη μορφή που θα λάβουν οι κινητοποιήσεις τους. Βασικό τους αίτημα η καταβολή αποζημιώσεων ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους, την άνοιξη του 2009, από τις βροχοπτώσεις
Στη συγκέντρωση κατατέθηκαν συνολικά τρεις προτάσεις:
1. Να παραταχθούν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο της Καστοριάς την προηγούμενη της συνάντησης με την υπουργό (που πέρασε κατά πλειοψηφία)
2. Να αρχίσουν από σήμερα οι κινητοποιήσεις
3. Να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ώστε να επισπευσθεί η συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς έλαβαν την επιστολή για τη συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την 1η Ιουλίου 2010, κι ενώ πραγματοποιούσαν - για δεύτερη μέρα - κατάληψη στη νομαρχία Καστοριάς και στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) της πόλης, διεκδικώντας άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.
Στη συνάντηση των Αθηνών θα προεδρεύσει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους μηλοπαραγωγούς θα αντιπροσωπεύσει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τοιχιού, Νίκος Βαενάς. Θα παραβρεθούν ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο νομάρχης Κώστας Λιάντσης και ο πρόεδρος Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νίκος Τοτονίδης.
Σε ψήφισμα που υιοθέτησε η ΤΕΔΚ Καστοριάς, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους μηλοπαραγωγούς και πρότεινε στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, να προεδρεύσει στη σύσκεψη με την υπουργό Ανάπτυξης.