Βραδιές γεμάτες μαγικούς ήχους υπόσχεται και φέτος το Sani Festival, που σε μια ξεχωριστή τοποθεσία στο Λόφο της Σάνης, απογειώνει το νου με μουσικές που χτυπούν στον παλμό του κόσμου όλου. Jazz on the Hill, Sounds of the World, Music on Film vs Film on Music, Sani Classic είναι οι ενότητες που θα φιλοξενήσουν σημαντικά ονόματα της διεθνούς σκηνής, που κόντρα στο σκοτεινούς καιρούς επιμένουν να ανοίγουν φωτεινούς δρόμους στη δημιουργία.
Όπως επισημαίνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, «στόχος μας είναι να συνεχίζουμε, με περισσότερο πάθος από ποτέ, την προώθηση μιας ποιοτικής καλλιτεχνικής έκφρασης, αντιστεκόμενοι σθεναρά στην επικίνδυνη τάση στροφής, που εμφανίζεται πιο έντονα σε καιρούς οικονομικών δυσχερειών, σε μια μαζική κουλτούρα φθηνής, κακής ποιότητας. Όταν στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου ξεκινούσα το στήσιμο του καλλιτεχνικού προγράμματος του φετινού Sani Festival, στόχος μου ήταν να επικεντρωθώ κυρίως στην ευρωπαϊκή ‘ματιά’ πάνω στη μουσική και την κινηματογραφία. Αυτή η ιδέα που αποτέλεσε ένα ακόμη κριτήριο για την επιλογή των καλλιτεχνών φαίνεται σήμερα -μεσούσης της κρίσης που δοκιμάζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλα ευρωπαικά κράτη, καθώς και την ίδια την ταυτότητα και συνοχή των χωρών αυτών- περισσότερο επίκαιρη από ποτέ».
Έτσι, το φετινό φεστιβάλ είναι «ευρωκεντρικό». Στην ενότητα Jazz on the Hill κυριαρχεί το αφιέρωμα στην ACT, την ευρωπαϊκή δισκογραφική εταιρεία η οποία φέτος τιμήθηκε με το βραβείο ECHO Jazz Award 2010 ως Label of the Year και η οποία κινείται στο ρυθμό των θρυλικών ανεξάρτητων αμερικάνικων τζαζ labels. Nils Landgren, Youn Sun Nah & Ulf Wakenious, Viktoria Tolstoy Group , Mare Nostrum με τους Paolo Fresu, Richard Galliano & Jan Lundgren θα αποδείξουν ότι είναι άξιοι συνεχιστές των μεγάλων μορφών της τζαζ.
Οι ήχοι του κόσμου θα φέρουν κοντά μας εκπροσώπους από τη νέα μουσική σκηνή της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, αλλά και της Βραζιλίας όπως αυτή επηρεάστηκε από τις μουσικές της Ιβηρικής χερσονήσου. Η Βραζιλιάνα Céu, τραγουδίστρια των Grammys και των υψηλών θέσεων στα charts, το γκρουπ Deolinda, με επιρροές από τους σημαντικούς καλλιτέχνες της Πορτογαλίας, και οι Giulia y los Tellarini, μουσική των οποίων χρησιμοποίησε ο Woody Allen στην ταινία «Vicky Christina Barcelona», είναι έτοιμοι να μας ταξιδέψουν με τους ρυθμούς τους.
Δεμένος με τη μουσική, ο κινηματογράφος αντιπροσωπεύεται στο φετινό Sani Festival από μια κορυφαία μορφή του, τον Peter Greenaway, ο οποίος συνδυάζοντας εικόνα και ήχο θα παρουσιάσει μια πρωτοποριακή performance με τίτλο «The Lupercyclopedia», όπου με τη βοήθεια υπερσύγχρονης τεχνολογίας, μετακινεί τα όρια του κινηματογράφου ακόμη πιο πέρα, καθώς πρόκειται για σινεμά που πραγματοποιείται ζωντανά.
Η ελληνική σκηνή αντιπροσωπεύεται φέτος από την Ευανθία Ρεμπούτσικα και Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, σε μια κοινή συναυλία γεμάτη μουσικές εικόνες, ενώ η Χάρις Αλεξίου με τη Μάρθα Φριντζήλα θα ταξιδέψουν το κοινό με τον τρόπο που μόνο αυτές γνωρίζουν.
Οι Leto Ensemble, Wood Quartet, Performers Quartet, Εύη Γιαμοπούλου & Κωστής Ρασιδάκις, Βαρβάρα Γύρα και Ιωάννης Ανδρόνογλου θα πλαισιώσουν με δεξιοτεχνικές ερμηνείες την ενότητα Sani Classic.
Το Sani Festival ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Κρατήστε θέση στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, και βιώστε τα μοναδικά συναισθήματα που γεννά στην ψυχή η ποιοτική μουσική.


Πρόγραμμα SANI FESTIVAL 2010

Jazz on the Hill
16 Ιουλίου Nils Landgren Funk Unit "Funk for Life"
17 Ιουλίου (A) Youn Sun Nah & Ulf Wakenious "Voyage" (B) Viktoria Tolstoy Group
18 Ιουλίου "Mare Nostrum", Paolo Fresu, Richard Galliano & Jan Lundgren

Sounds of the World
23 Ιουλίου Deolinda
24 Ιουλίου Céu
25 Ιουλίου Giulia y los Tellarini

Music on Film vs Film on Music
Αφιέρωμα στον Peter Greenaway
30 Ιουλίου Προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο Rembrandt J’Accuse
31 Ιουλίου Performance ήχου και εικόνας με τίτλο «The Lupercyclopedia»
01 Αυγούστου Προβολή τη ταινίας Νυχτερινή Περίπολος
Οι προβολές πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο Οrfeas στις 9:30 μμ

Ελληνικές συναυλίες
7 Αυγούστου Μusic in Motion, συναυλία των Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και Ευανθία Ρεμπούτσικα
14 Αυγούστου Συναυλία της Χάρις Αλεξίου με τη συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα

Sani Classic
20 και 21 Αυγούστου (Κύκλος Πνευστών) Leto Ensemble, Wood Quartet
27 και 28 Αυγούστου (Κύκλος Πιάνο-Φωνή) Performers Quartet, Εύη Γιαμοπούλου & Κωστής Ρασιδάκις
03 και 04 Σεπτεμβρίου (Κύκλος Κιθάρας) Βαρβάρα Γύρα, Ιωάννης Ανδρόνογλου