Μία πρόταση αναπτυξιακού προγράμματος, που να μην αποκλείει τη μεταποίηση, όπως γίνεται με το πρόσφατο που ανακοινώθηκε, ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ο ΣΒΒΕ αναφέρεται στην ενίσχυση 7.400 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών της χώρας μέσω των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, ο οποίος ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ).
Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος έχει ανέλθει στο ποσό των 650 εκ. €, μετά την πρόσφατη αύξηση κατά 150 εκ. € από το ΥΠΟΙΑΝ.
Ο ΣΒΒΕ ήταν εξ΄ αρχής αντίθετος με την περικοπή στο 50% του αρχικού προϋπολογισμού των ενισχύσεων και τη διαμόρφωσή του από 1,05 δις € σε 500 εκ. €. "Σε κάθε περίπτωση, η ανακοινωθείσα αύξηση δεν αφορά τη μεταποίηση, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά όσον αφορά στη στόχευση του προγράμματος", τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Ο ΣΒΒΕ έρχεται να επισημάνει για άλλη μία φορά, ότι "ο κατακερματισμός των προγραμμάτων ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χιλιάδες προτάσεις αμφίβολου αναπτυξιακού αποτελέσματος, δεν διαμορφώνει σε καμία απολύτως περίπτωση ουσιαστική αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα και την ελληνική περιφέρεια. Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα και την οικονομία της, κατά την οποία κυρίαρχο ζητούμενο είναι η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, προτείνουμε την άμεση αύξηση των κονδυλίων του προγράμματος οι οποίες θα πρέπει να κατανεμηθούν αποκλειστικά και μόνον σε προτάσεις επιχειρήσεων της μεταποίησης, κυρίως στην περιφέρεια, οι οποίες δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία για την εθνική μας οικονομία".
Σϋμφωνα με τους Βορειοελλαδίτες βιομηχάνους, ένα ποσοστό περίπου 25% των εγκεκριμένων προτάσεων ουδέποτε υλοποιείται, με αποτέλεσμα την απένταξη των εγκεκριμένων προτάσεων και την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων. Από τις υπόλοιπες εγκεκριμένες προτάσεις σε άλλα προγράμματα η απορρόφηση ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 70% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, γεγονός που τελικά συνιστά συνολική απορρόφηση του προγράμματος σε ποσοστό περίπου 50%.
Ο ΣΒΒΕ προτείνει να αυξηθεί στο διπλάσιο το ποσό των επενδυτικών σχεδίων που θα συμπεριληφθούν στην εγκριτική απόφαση του Α΄ Κύκλου ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των ΠΕΠ. "Με την πρότασή μας αυτή εξασφαλίζεται το ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση απώλεια κοινοτικών κονδυλίων, ενώ παράλληλα ενισχύονται όσο είναι δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις", προσθέτει.