Μουσική προτείνουμε για σήμερα. Για όσους θέλουν να πληρώσουν εισιτήριο, υπάρχει η συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στο θέατρο Γης. Για όσους σκοπεύουν να διασκεδάσουν χωρίς... έξοδα, δυο συναυλίες κλασικής μουσικής: Η πρώτη στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα, από τη Φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη στο Βαφοπούλειο.

Εκδηλώσεις:
* Με μία γιορτινή εκδήλωση θα… σημάνουν τη λήξη των τμημάτων τους για το 2009-2010 ο δήμος Μίκρας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού- Αθλητισμού Μίκρας σε συνεργασία με τον αθλητικό πολιτιστικό σύλλογο «Ορφέα» Πλαγιαρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο κεντρικό πάρκο Πλαγιαρίου. Μουσικό χρώμα θα δώσει η παιδική –νεανική ορχήστρα του δήμου Μίκρας.

* Στις οκτώμισι αύριο το βράδυ η λέσχη ανάγνωσης ‘Λογοτεχνία και τρέλα’ φιλοξενεί τον σκηνοθέτη Γιάννη Καραχισαρίδη και συζητάει μαζί του για το βιβλίο του Μιγκέλ Θερβάντες ‘Δον Κιχώτης’ στο βιβλιοπωλείο Πυξίδα.

* «Το ΜΒΑ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 1995-2010: Κοιτάζοντας μπροστά» είναι το θέμα ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόκειται για έρευνα που θα παρουσιαστεί ενώπιον εκατοντάδων αποφοίτων του προγράμματος, από τους επίκουρους καθηγητές Χ. Βασιλειάδη και Α. Ανδρονικίδη, ενώ την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, καθηγητής Δ. Μιχαήλ.

* Ραντεβού στην Νέα Παραλία δίνουν σήμερα στις 6 μ.μ. περίπου 150 σύλλογοι, φορείς και πολιτιστικοί οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, σχολές θεάτρου και χορού στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων και Συλλόγων Νομού Θεσσαλονίκης. Η 3η Συνάντηση διοργανώνεται από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου 2010 στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

* Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχονται γονείς και παιδιά την υλοποίηση για δεύτερη χρονιά των πενθήμερων προγραμμάτων «Θερινή Απόδραση» στο ΝΟΗΣΙΣ. Ήδη οι δύο πρώτες περίοδοι έχουν συμπληρωθεί και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν άμεσα τη συμμετοχή τους για την 3η και 4η περίοδο. Πρόκειται για δημιουργικά και πρωτοποριακά πενθήμερα προγράμματα, που παρουσιάζουν με δημιουργική και ψυχαγωγική προσέγγιση, επιστημονικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2310-483000, Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες11.00 – 15.00 Fax: 2310 483020, email: papandreou@noesis.edu.gr www.noesis.edu.gr

Μουσική
* Μουσική σε δρόμους, πλατείες και πάρκα… για ένα μουσικό καλοκαίρι διοργανώνει η διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή της Συμφωνικής και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι μουσικές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο. Στις 7.30 μ.μ. η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα δώσει συναυλία στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα.

* Στις 9 μ.μ. στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί βραδιά μουσικής δωματίου με τίτλο: «Οικογενειακή υπόθεση». Ο Αλέξανδρος Πέτριν θα είναι στο βιολί, ο Τιμόθεος Πέτριν στο τσέλο και η Ειρήνη Γαβριηλίδου και ο Ιγκόρ Πέτριν στο πιάνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Στο θέατρο Γης (πρώην νταμάρι Τριανδρίας) εμφανίζεται στις 9.30 μ.μ., ο Σωκράτης Μάλαμας. Παρουσιάζει μια συναυλία με τραγούδια που κρατάνε στο χρόνο.

Εικαστικά:
* Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του τμήματος περιφερειακών βιβλιοθηκών θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Βασίλειου Γεώργογλου στις 19:30 στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας, με θέμα: «Ένα σύντομο ταξίδι στην Ελλάδα αρχίζει…». Όλη η Ελλάδα σε 40 πίνακες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουνίου, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09.30 έως τις 20.00.

* Στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93), φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Μωυσίδου, με τίτλο: «Κορμοί και Κλόνοι», που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο έως την Τετάρτη 30 Ιουνίου.

*Στις 20:00, εγκαινιάζεται στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικού Μουσείου 30), η έκθεση ζωγραφικής του Ιωάννη Αντωνιάδη με τίτλο: «Εσώτερα-Ένας Φωτεινός Κόσμος», που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 30 Ιουνίου .

* Ομαδική έκθεση φωτογραφίας των νέων μαθητών της Φωτογραφικής Ομάδας του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θέρμης, με θέμα «Στιγμές και πρόσωπα» πραγματοποιείται στην Δημοτική Πινακοθήκη της Θέρμης.

Σαράντα έξι φωτογραφίες από οκτώ νέα μέλη της ομάδας παρουσιάζουν οκτώ διαφορετικές φωτογραφικές απόψεις για την φωτογραφία δρόμου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουνίου.

* Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας των μελών της φωτογραφικής ομάδας Πολίχνης Hot-pixel, με θέμα «Κάτι κινείται», θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο «Κρύας Βρύσης» στην Πολίχνη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο για όλο το καλοκαίρι. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που πραγματοποιεί η νέα ομάδα φωτογραφίας του Δήμου Πολίχνης. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που απεικονίζουν την κίνηση, από διαφορετικά θέματα, όπως τα συνέλαβαν τα μέλη της ομάδας.

*Το Ε’ δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση έργων χαρακτικής στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων των. Τα έργα φιλοξενούνται μέχρι τις 18 Ιουνίου στην αίθουσα τέχνης του Ε΄ Διαμερίσματος στην Πέτρου Συνδίκα 24.

* Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του τμήματος περιφερειακών βιβλιοθηκών πραγματοποιείται έκθεση έργων Κεραμικής των σπουδαστών του εργαστηρίου των περιφερειακών βιβλιοθηκών, με θέμα: «Η ζωή μας ένα παραμύθι». Τα έργα της έκθεσης φιλοξενούνται μέχρι τις 18 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Άνω Πόλης.

Σινεμά
*Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και απόψε στις 9.30 μ.μ και στις 11.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο Νεάπολης «Παράδεισος», την ταινία 'Soul Kitchen'.

*Πρεμιέρα της ταινίας «The A-Team» πραγματοποιείται στις 9 μ.μ. στο Odeon Πλατεία (πλατεία Αριστοτέλους).