Στο προσεχές διάστημα θα σταθμιστούν οι καταστάσεις και όλα θα είναι έτοιμα για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της Ανανεωτικής πλευράς της Αριστεράς. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Φώτης Κουβέλης.
Ο επικεφαλής της ανανεωτικής πτέρυγας, που αποστασιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλει τη διαμόρφωση του νέου πόλου, ο οποίος θα εκφράζει παρούσες ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.
Ερωτηθείς για την ανεξαρτητοποίησή του, καθώς και των υπόλοιπων τριών βουλευτών, αλλά και για το ενδεχόμενο προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε:
"Υποστήριζα και υποστηρίζω ότι είναι αναγκαία η σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να ανακαθορισθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη βάση μιας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης. Σε μια τέτοια σύγκλιση μπορούν να συμπορεύονται σοσιαλιστικές δυνάμεις, δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, κάθε άλλη δύναμη της Αριστεράς. Σήμερα πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Πρέπει να οικοδομηθεί ένα πλατύ προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση"
Για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές ο Φώτης Κουβέλης, φάνηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας και συμμαχίας, κάτω από προϋποθέσεις " απορρίπτοντας λογικές στείρας κομματικής καταγραφής, θα αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες προσώπων, κινήσεων και πολιτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και προτάσεων".
Ο κ. Κουβέλης καταφέρθηκε για μια ακόμα φορά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί την αριθμητική επικυριαρχία για να λύσει τους κομματικούς συσχετισμούς.
Σε άλλο ρεπορτάζ του Βήματος αναφέρεται ότι οι Ανανεωτικοί πάνε για νέο κόμμα στις 27 Ιουνίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ανανεωτικοί που αποχώρησαν από το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ δίνουν πολιτικό ραντεβού στην Πανελλαδική Σύσκεψη στα τέλη Ιουνίου στην Αθήνα.
Ο Αλέκος Αλαβάνος στη συνέντευξή του στη Real News, τονίζει ότι οι σχηματισμοί της Αριστεράς βιώνουν πρώτοι την αποδόμηση του πολιτικού συστήματος. Χαρακτηρίζει λυπηρά τα όσα συνέβησαν στο Συνέδριο του ΣΥΝ και αναφέρει ότι όταν η Αριστερά γυρνά την πλάτη στην κοινωνία, τότε και η κοινωνία γυρνά την πλάτη της στην Αριστερά. Απαντώντας δε στις επιθέσεις του Αλ. Τσίπρα εναντίον του, κάνει λόγο για διαστρέβλωση των απόψεών του και προειδοποιεί ότι δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο «Κοντού εναντίον Κιλτίδη και αντιστρόφως» στην Αριστερά.
Μ.Τ.