Για σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010, είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:

* Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη η σημερινή.

* Συνεδριάζει σήμερα στο Στρασβούργο η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την επίθεση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η συζήτηση θα διεξαχθεί παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Catherine Ashton. Την Πέμπτη 17 Ιουνίου θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχετικό ψήφισμα.

* Στην Αθήνα φθάνουν σήμερα οι 22 ελεγκτές της τρόϊκας – Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ – προκειμένου να εξετάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

* Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα έως την Πέμπτη 17 Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Dejiang, κατόπιν πρόσκλησης του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.

* Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΓΥ – ΣΕΥ). Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα περιλάβει και Σύνοδο με τη συμμετοχή των υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.

* Στην 99η Σύνοδο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη θα λάβει μέρος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος.

* Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Νικητιάδης θα συναντηθεί με το υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη, τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέα Δημητρίου και άλλους παράγοντες του αθλητισμού και του τουρισμού.

* Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων για την διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), λόγω απουσίας εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων. Αποφασισμένη φέρεται η ΓΣΕΕ να εντείνει και να κλιμακώσει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της για την υπογραφή μιας ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ.

* Στη Ρωσία μεταβαίνει σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την εκτόξευση της κοινής διαστημικής αποστολής Ρώσων και Αμερικανών, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής αστροναύτη Θόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 16/6, στο Κοσμοδρόμιο του Baikonur στο Καζακστάν.

* Ξεκινά σήμερα από τα ΚΕΠ η διαδικασία χορήγησης των δελτίων κοινωνικού εκδρομικού προγράμματος των 200.000 δικαιούχων ασφαλισμένων του ΟΓΑ και των μελών των οικογενειών τους που κληρώθηκαν. Οι κληρωθέντες- δικαιούχοι των προγραμμάτων της Κύπρου και των τετραήμερων κρουαζιέρων θα λάβουν τα δελτία τους με συστημένη επιστολή από τον ΟΓΑ.

* Στο Αγιον Ορος βρίσκεται σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αγιορείτικης Εστίας, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, για τις επετειακές εκδηλώσεις με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 ετών από την ίδρυση της Εστίας. Η επίσημη παραδοσιακή τελετή θα γίνει σήμερα στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, κατά την διάρκεια της οποίας θα αναλάβει καθήκοντα η νέα Λαυριωτική Επιστασία.

* Στις 10 π.μ. στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, ομιλία του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, σε ημερίδα με θέμα: «Ο Αξονας Ε61 ως αναπτυξιακή υποδομή των Νομών Καβάλας-Σερρών-Δράμας», την οποία συνδιοργανώνει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Σερρών, Δράμας και Καβάλας. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί στις 3:30 μ.μ.

* Στις 12:30 μ.μ. συνέντευξη Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη.

* Στις 10 π.μ. στο Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων η παρουσίαση βιβλίου που έγραψαν οι μαθητές του Δ2 Τμήματος του 15ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, το οποίο παρουσιάζει τον νομό, δίνει πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, τους σημαντικούς ανθρώπους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Χανιά.

* Στις 12 το μεσημέρι στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στους Ελαιώνες Πυλαίας, ο κ. Βούγιας θα απονείμει, εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υποτροφίες σε δύο μετανάστες, μαθητές του Γυμνασίου.

* Στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία με αφορμή την 15η Ιουνίου που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα γονιμότητας, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους 4).

* Στη 1 μ.μ. οι εργασίες του συνεδρίου του EMUNI (Euro Mediterranean University), με τίτλο: «Ζώντας σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες», που θα διεξαχθεί με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης σε όλα τα συμμετέχοντα Πανεπιστήμια συγχρόνως. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα συμμετάσχει στις εργασίες από την αίθουσα 8 του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών (3η πτέρυγα, 1ος όροφος). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

* Στις 6 μ.μ. στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ΕΒΕΘ – Τσιμισκή 29, Θεσσαλονίκη – ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών για τα χημικά «REACH» και «CLP», με ιδιαίτερη έμφαση στις τρέχουσες απαιτήσεις και προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις, διοργανώνει το ΕΒΕΘ.

* Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η τελετή αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεδόσιου Τάσιου, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

* Στις 7:30 μμ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του τμήματος περιφερειακών βιβλιοθηκών θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων Κεραμικής των σπουδαστών του εργαστηρίου των περιφερειακών βιβλιοθηκών, με θέμα: «Η ζωή μας ένα παραμύθι». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, τηλ. 2310219329). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου.

* Στις 8 μμ, το Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα διοργανώνει έκθεση έργων χαρακτικής του τμήματος χαρακτικής των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2010. Τα εγκαίνια θα γίνουν στην αίθουσα τέχνης του Ε΄ Διαμερίσματος (Πέτρου Συνδίκα 24). Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου, θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 09:00 έως τις 14:30 και από τις 17:30 έως τις 21:30, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

* Στις 9:30 μμ, η Monika επιστρέφει με ολοκαίνουργιο δίσκο στην πρώτη μεγάλη της καλοκαιρινή συναυλία τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών.