Την πρόθεσή του να διεκδικήσει, εκ νέου, το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, επαναβεβαίωσε ο Γιάννης Μπουτάρης σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων Παναγιώτη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Κουράκη, του συντονιστή Νίκου Φωτίου, καθώς και στελεχών της παράταξης.
Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση με οποιονδήποτε, για να βρεθεί το καλύτερο δυνατόν σχήμα που θα διεκδικήσει νικηφόρα τον Δήμο Θεσσαλονίκης». Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τις συζητήσεις που ξεκίνησαν, μετά από πρόταση της «Πρωτοβουλίας», μεταξύ κομματικών δημοτικών παρατάξεων αλλά και ομάδων πολιτών σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία τουλάχιστον σε κάποιες βασικές αρχές. Κάλεσε δε όλες τις πλευρές να κάνουν την υπέρβαση ώστε να αλλάξει η νοοτροπία του εγωκεντρισμού, καθώς αυτό που λείπει «είναι το μαζί, η συμμετοχή των πολιτών στην καθημερινή ζωή».
Αναφορικά με τους Οικολόγους Πράσινους, με τους οποίους υπήρξε συνεργασία στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο Γιάννης Μπουτάρης διευκρίνισε ότι "υπάρχει στενή σχέση, ωστόσο η συζήτηση γίνεται πλέον σε άλλο επίπεδο αφού οι Οικολόγοι σήμερα είναι κόμμα και εμείς δημοτική παράταξη, άρα ακολουθούμε διαφορετικές διαδικασίες".
Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν ζητά να του δοθεί κάποιο κομματικό χρίσμα, αλλά στήριξη από τα πολιτικά κόμματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ιδανικό θα ήταν κανένα κόμμα να μην κατεβάσει υποψήφιο».

Σε ρόλο... κακού ο Π. Αβραμόπουλος
Ο Παν. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι η παράταξή τους δε θα παραστεί στον αυριανό απολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε "φιέστα". Μάλιστα, μίλησε με σκληρή γλώσσα για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον οποίο χαρακτήρισε "τραγική φιγούρα" και "παρελθόν για το Δήμο". Οξύνοντας τα πνεύματα, πρόσθεσε ότι "επί των ημερών του κ. Παπαγεωργόπουλου η πόλη οδηγήθηκε στον μαρασμό και την οικονομική υποβάθμιση μετά τις υπεξαιρέσεις, τη διαφθορά, τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας". Υποστήριξε ότι υποβλήθηκαν προτάσεις από την παράταξή του για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, αλλά "αντιμετωπίζονταν με αλαζονική διάθεση και αυταρέσκεια".
Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος ζήτησε τη συνεργασία "όλων όσοι έχουν μέχρι σήμερα δηλώσει τη διαθεσιμότητά τους σε μία ανοιχτή συζήτηση από μηδενική βάση για το συνδυασμό και για τη δημιουργία ενός προγράμματος που θα συνεγείρει τους Θεσσαλονικείς".
"Από το 2006 η «Πρωτοβουλία» έλεγε ότι η πόλη είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και μάλιστα είχε προτείνει και τη δημιουργία γραμματείας στο ΥΜΑΘ για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματά της αλλά η διοίκηση του Δήμου κώφευε. Τώρα που ολόκληρη η χώρα είναι σε πτώχευση", δήλωσε ο Ανδρέας Κουράκης, "ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατέθεσε πριν από έξι μήνες τον προϋπολογισμό του 2010, που τον έχουμε χαρακτηρίσει σπάταλο, αδιαφανή και πλασματικό".

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε... Κουράκη
Για τον κ. Κουράκη παρά το γεγονός ότι λόγω της κρίσης έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση μείωση του προϋπολογισμού κατά 30%, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης "συνεχίζει να υλοποιεί ανέμελα έναν προϋπολογισμό που είναι ελλειμματικός κατά 100 εκ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ουδέποτε πρόκειται να υλοποιηθεί, αλλά χρησιμοποιείται για να εξαπατήσει τους συμπολίτες μας".
Χαρακτήρισε την «Πρωτοβουλία» ως "ένα υβριδικό σχήμα, μια πολιτική καινοτομία στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι κατάφερε να ξεπεράσει τις κομματικές περιχαρακώσεις και απευθύνθηκε στην κοινωνία των πολιτών με λόγο καθαρό και ειλικρινή" και πρότεινε στα κόμματα "να κάνουν έναν πολιτικό ακτιβισμό, να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη αλλά να συμπαραταχθούν στη βάση ενός κοινά συμφωνημένου προγράμματος για να γίνει πραγματικότητα το αίτημα της πόλης για αλλαγή της διοίκησης του Δήμου".
Όσον αφορά την πρόταση μελών του ΠΑΣΟΚ στα αρμόδια όργανα του Κινήματος να είναι ο κ. Κουράκης ο υποψήφιος που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε και ο ίδιος από τις εφημερίδες, τον τιμά ιδιαίτερα η πρόταση, "δεδομένου ότι ανήκει στο χώρο της Αριστεράς". Πρόσθεσε, όμως, ότι "ο δρόμος για την ανατροπή της συντηρητικής διοίκησης του Δήμου προϋποθέτει πέραν των άλλων και έναν επικεφαλής, ο οποίος θα δίνει μία νικηφόρα προοπτική. Και αυτή την προοπτική τη δίνει, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης".

Κινητοποίηση έξω από την ΕΜΣ
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της παράταξης Νίκος Φωτίου ανακοίνωσε ότι η "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" θα οργανώσει γενική συνέλευση μέσα στο επόμενο διάστημα. Ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της βαθειάς κρίσης που περνάει η χώρα και η Θεσσαλονίκη η «Πρωτοβουλία» θα κάνει μια πολύ χαμηλού κόστους προεκλογική εκστρατεία, βασιζόμενη κυρίως στους φίλους της θα μεταδώσουν τα μηνύματά της και που σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει το κοινό αίσθημα.
Τα μέλη της "Πρωτοβουλίας" ανακοίνωσαν ότι, την ώρα που , αύριο, στις 7.30 το απόγευμα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα κάνει τον απολογισμό πεπραγμένων, θα βρίσκονται έξω από το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, "με ενιαία παρουσία, με πανό υπογεγραμμένο από όλους και με κοινό σύνθημα «ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ. κ. Δήμαρχε, Ευχαριστούμε για όλα. Να μη σας κρατάμε άλλο»".