Ευχολόγια από τον υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Μαγκριώτη, σε ημερίδα με θέμα «Αναβάθμιση της Περιφερειακής οδού και υποδομές σύνδεσης της με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης», την οποία οργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο υφυπουργός μίλησε, γενικά, για έναν σχεδιασμό, όπου "η Θεσσαλονίκη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανάγκες ευρύτερα της Β. Ελλάδος, όπως και ο σχεδιασμός της Β. Ελλάδος, πρέπει να λάβει υπόψη τους σχεδιασμούς και την προοπτική της Θεσσαλονίκης"!
Όσον αφορά την εσωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός ήταν ξεκάθαρος: Τόνισε ότι η εσωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης, μήκους 22 χιλιομέτρων, που κατασκευάστηκε με τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης τη δεκαετία του '80, δεν "αντέχει" πλέον τη σημερινή κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού είναι ότι καθημερινά κυκλοφορούν σε αυτήν 100.000 με 130.000 αυτοκίνητα, ενώ οι προδιαγραφές κατασκευής της ήταν για 23.000 αυτοκίνητα.
Για την εξωτερική περιφερειακή, όμως, ξεκάθαρη θέση δεν υπήρξε!
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο σχεδιασμό συγκοινωνιακών παρεμβάσεων που θα δίνει λύσεις στα σημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα στην εσωτερική περιφερειακή και θα δημιουργεί υποδομές για τα επόμενα 30- 40 χρόνια», είπε. Πρόσθεσε πως «στην εσωτερική περιφερειακή, στη Δυτική πλευρά της πόλης, τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι μεγάλα, τα ατυχήματα, σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρα και χρόνια τώρα δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε., τους Δήμους της περιοχής, έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο παρεμβάσεων για την βελτίωση του οδικού άξονα. Η εφαρμογή του μπορεί να ξεκινήσει πολύ γρήγορα», τόνισε.
Προανήγγειλε πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει σύντομα ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας.
Σε αυτό το σημείο είπε πως ο νέος, αυτός, σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει τη σύνδεση της εσωτερικής περιφερειακής με μεγάλους οδικούς άξονες, με το κέντρο της πόλης και με την εξωτερική περιφερειακή, την προσπέλαση στους δύο δακτυλίους και το συνδυασμό τους με το μετρό, τις επεκτάσεις του, το τρένο, τον προαστιακό, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ αλλά και τη λειτουργικότητα και την ταυτότητα της πόλης. Επισήμανε ότι οι λύσεις που προωθούνται συγκλίνουν στην απορρόφηση της κίνησης από την εσωτερική περιφερειακή και τη διοχέτευση της κίνησης προς τη Χαλκιδική, μέσω της ενίσχυσης εναλλακτικών διαδρομών.
Αντίθετη άποψη είχε ο πρόεδρος του ΤΕΕ - ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης. «Είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της εξωτερικής περιφερειακής. Δεν βλέπουμε να δημοπρατείται μέσα στο 2010. Είναι ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει χθες», δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Μαγκριώτης, πάντως, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Περιφέρεια, την Εγνατία Οδό ΑΕ, τον ΟΑΣΘ και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε, όπως είπε, μέσα από μια ουσιαστική διαβούλευση να προκύψει ένας κοινός χώρος προτάσεων, έτοιμος προς αξιοποίηση.
Μάλιστα κατηγόρησε τους τοπικούς φορείς ότι.. δεν υπερασπίζονται το έργο του μετρό, καθώς και στην υποθαλάσσια αρτηρία, την οποία χαρακτήρισε κακό παράδειγμα σχεδιασμού και επιλογών.

Στο ΕΣΠΑ ο κόμβος λαχαναγοράς
Υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ βρίσκεται το έργο της κατασκευής του κόμβου Κ16 στην περιοχή της λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνδέσει την εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης με τον οδικό άξονα Πατρών - Αθήνας - Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ). Το έργο εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις και συντηρήσεις προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.
Τα παραπάνω ανέφερε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια με το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, εκπρόσωποι των Δήμων από τους οποίους διέρχεται η εσωτερική περιφερειακή κατέθεσαν προτάσεις που αφορούσαν τη σύνδεση της οδού με τις περιοχές τους.
«Είναι ανοιχτό το θέμα της κατασκευής ανισόπεδων κόμβων στη δυτική πλευρά της εσωτερικής περιφερειακής. Πρόκειται για δύσκολο έργο, καθώς απαιτούνται πολλές απαλλοτριώσεις, όμως πρέπει να γίνει σωστός οικονομικός προγραμματισμός», είπε η κ. Λιονή.