Την παραδοχή ότι δεν σημειώθηκαν ποτέ παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από εναέρια μέσα της FRONTEX εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας κ. Füle, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κα. Μαριέττα Γιαννάκου και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Παπανικολάου. Παρόλα αυτά ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετέθεσε την διερεύνηση του θέματος στις αρμόδιες εθνικές αρχές αποφεύγοντας να πάρει ο ίδιος θέση επί του θέματος.
Επίσης, ο κ. Füle παροτρύνει τη Frontex και τα κράτη μέλη να ενημερώνουν όμορες τρίτες χώρες σχετικά με την ανάπτυξη μέσων πριν από την έναρξη μιας κοινής επιχείρησης.
Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης, στάθηκε περιστατικό, όπου ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο πετούσε εντός FIR Αθηνών και ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του Φαρμακονησίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκικό ραντάρ. Μάλιστα, οι χειριστές του ραντάρ «προειδοποίησαν» τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη ότι πετούν σε... "τουρκικό εναέριο χώρο"!
Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνει λόγο για εικαζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ξένης χώρας (Τουρκίας), αλλά αναφέρει ότι τα εν λόγω περιστατικά διερευνήθηκαν από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, οι οποίες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Επιτροπή παροτρύνει τη Frontex και τα κράτη μέλη υποδοχής να μεριμνούν για την παροχή επαρκούς πληροφόρησης σε όμορες τρίτες χώρες σχετικά με την ανάπτυξη μέσων πριν από την έναρξη μιας κοινής επιχείρησης.
Στις επιχειρησιακές ρυθμίσεις της Frontex με τρίτες χώρες περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με επιχειρήσεις διαχείρισης των συνόρων. Σύμφωνα με τον κ. Füle, η Επιτροπή έχει επεξεργασθεί πρόσθετες λεπτομερείς διατάξεις σε σχέση με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, περιλαμβανομένου μηχανισμού αναφοράς συμβάντων, στο πλαίσιο της νομοθετικής πρότασης που υπέβαλε για την τροποποίηση του κανονισμού Frontex, οι οποίες θα επιτρέπουν την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας καταλήγει στην απάντησή του ότι μετά την πρόσφατη εντατικοποίηση των προσπαθειών της ΕΕ για την αναβάθμιση της συνεργασίας της με την Τουρκία στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, οι τουρκικές αρχές δέχτηκαν την επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. Τρεις γύροι διαπραγματεύσεων έχουν ήδη διεξαχθεί και οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Κατά τον κ. Füle η εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας αναμένεται να συντελέσει σημαντικά στον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών που κατευθύνονται από την Τουρκία στην ΕΕ.
Μετά την έκδοση της εν λόγω απάντησης, η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών, κα. Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε τα εξής: “ Η απάντηση του κ. Füle ναι μεν δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις, αλλά αφήνει παράλληλα περιθώρια παρερμηνείας από την τουρκική πλευρά. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα έπρεπε να λάβει, ο ίδιος, σαφή θέση σχετικά με τις εν λόγω παρενοχλήσεις και όχι να μεταθέτει την ευθύνη στις εθνικές αρμόδιες αρχές".
Η κ. Γιαννάκου υπενθυμίζει ότι "δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παρενοχλεί τις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Η αποφυγή ρητής καταδίκης από πλευράς των κοινοτικών οργάνων σίγουρα δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος".
Όσο για την παρότρυνση του κ. Füle προς τη Frontex αλλά και τα κράτη μέλη να ενημερώνουν τις όμορες χώρες σχετικά με την ανάπτυξη μέσων πριν από την έναρξη μιας κοινής επιχείρησης, η κ. Γιαννάκου αναρωτήθηκε: "Δηλαδή θα πρέπει να ενημερώνουν οι ελληνικές αρχές την Τουρκία για τις επιχειρήσεις καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, τη στιγμή όπου ακόμα δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, ενώ η ήδη ισχύουσα διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται από τουρκικής πλευράς";
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι, ως χώρα, "αναμένουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας στον ευαίσθητο τομέα διαχείρισης των συνόρων, παραμένουμε όμως πιστοί στην πάγια θέση μας περί συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και την εφαρμογή των αρχών καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα".