Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να ρίξει λάδι στη φωτιά με νέα δήλωσή του, σχολιάζοντας αυτή τη φορά την πρόθεση του Ισραήλ να αποστείλει πλοίο στην Κύπρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή του Βορείου τμήματος της, αλλά και για την πολύχρονη διχοτόμησή της.
"Ο τουρκικός στρατός δεν είναι κατοχικός στην Κύπρο, αλλά βρίσκεται στο νησί για τις ανάγκες, που προκύπτουν από την ιδιότητα της Τουρκίας, ως εγγυήτριας χώρας", δήλωσε χαρακτηριστικά Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη φήμη για ενδεχόμενη αποστολή Ισραηλινού πλοίου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε σε προκλητικό ύφος δηλώνοντας πως αν η κατεύθυνση του πλοίου είναι στη Νότια Κύπρο, δεν απασχολεί καθόλου την Τουρκία. Θεωρεί πλεον δεδομένες τις αντιδράσεις για την κατοχή του νησιού, όμως, όπως με νόημα τονίζει, είναι αδικαιολόγητες, αφού η χώρα του ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της σαν εγγυήτρια δύναμη (οι υπόλοιπες δύο ήταν η Μ.Βρετανία και η Ελλάδα).
Και κατέληξε πως στρατιωτική δύναμη υπάρχει και στη νότια πλευρά του νησιού, "φωτογραφίζοντας" την ΕΛΔΥΚ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε την παραπάνω δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη με το Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ ελ Άσαντ, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Ασία, η οποία άρχισε σήμερα.
Σε συνδυασμό πάντως με τις "βόλτες" της τουρκικής φρεγάτας στο Αιγαίο, αλλά και τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά, οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού κρίνονται ατυχείς ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη καμπή για τη λύση στο Κυπριακό και δυναμιτίζουν τις προσπάθειες, που γίνονται και από τις δύο πλευρές για να υπάρξει σύγκλιση στις απόψεις τους.