Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επανέρχεται, ξαφνικά, με δημοσιεύματα που φέρουν τη χώρα μας να είναι κοντά σε συμφωνία, αν οι γείτονες ονομαστούν Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη. Μια ονομασία που, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, από τις συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, είναι "μέσα στο κόλπο", που θέλει γεωγραφικό προσδιορισμό.
Φυσικά, το περίφημο "να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία ή παράγωγα αυτής", έχει πάει περίπατο κι η περίφημη κόκκινη γραμμή μας αποδείχτηκε κόκκινο λάστιχο, που τεντώνει και απλώνει κατά το δοκούν.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ μιας τέτοιας ονομασίας. Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του κόμματος και πρώην εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκου, έσπευσε να τη δεχτεί -αν και εκφράζει ανησυχία για το πόσο... λάστιχο θα αποδειχτεί, τελικά, μια τέτοια ονομασία, αφού όπως κι ο... Βαρδάρης, θα μπορεί να επεκτείνεται προς κάθε κατεύθυνση.
«Η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και γενική ισχύ. Η συγκεκριμένη πρόταση, αν πράγματι είναι έτσι, δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Εμπίπτει κατ' αρχήν σε αυτές τις προδιαγραφές. Ομως, παραμένει άγνωστο το εύρος της χρήσης της. Οπως άγνωστο παραμένει το αν η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε συζητήσεις εκτός πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σε μυστική διαπραγμάτευση», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.