Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για την άμεση ανάκληση της παράτασης – με την ΠΟΛ 1072/26.05.10 - μέχρι 30.09.10 της απόφασης για πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ που ουσιαστικά συνεπάγεται η ΠΟΛ 1016/01.03.10 και συνιστά απειλή της βιωσιμότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων ζήτησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με σημερινή επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Κατσέλη.
Στη επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Θωμαΐδης αναφέρει ότι, αν και οι εξαγωγείς κατανοούν τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας και τις επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία, αλλά και την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια στην αντιμετώπισή τους, καταθέτουν την έκπληξη και τον αιφνιδιασμό τους για την παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών του μέτρου ουσιαστικού παγώματος ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αποτελεί καίριο πλήγμα γι’ αυτές.
Ο ΣΕΒΕ επικαλείται την προηγούμενη διαμαρτυρία του στον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στις 03.03.10, για το κατ’ ουσία πάγωμα της επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που προκάλεσε η ΑΥΟ ΠΟΛ 1016/01.03.2010, καθώς προέβλεπε ότι, κατά παρέκκλιση του άρθρου 3.1.α. της ΑΥΟ ΠΟΛ 1073/2004, καμία επιστροφή φόρου δεν θα γινόταν μέχρι τις 31.05.10 χωρίς προηγούμενο προσωρινό ή τακτικό έλεγχο. Αυτό πρακτικά σήμανε ότι, πέραν των αιτήσεων επιστροφών για τις οποίες είχε ήδη πραγματοποιηθεί προσωρινός ή τακτικός έλεγχος μέχρι τη δημοσίευση της νέας απόφασης, όλες οι άλλες αιτήσεις που ήδη εκκρεμούσαν ή κατατέθηκαν από την έναρξη ισχύος της, πάγωσαν, λαμβανομένων υπόψη και των αδυναμιών και της ανεπάρκειας του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού.
"Η παράταση με την ΠΟΛ 1072/26.05.10 του μέτρου μέχρι τις 30.09.10 και μάλιστα αιφνιδιαστικά αποτελεί εμπαιγμό για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η απόφαση του Υπουργείου ανατρέπει τον οικονομικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων και πλήττει περαιτέρω την κλονισμένη ρευστότητα και την πιστωτική ασφυξία τους, αυτή την περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης", τονίζει ο ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ ζητά την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και την εξέταση των εναλλακτικών προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΕΒΕ στα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγκεκριμένα:
1. Συμψηφισμό του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ εξαγωγικών επιχειρήσεων, από την κατάθεση της σχετικής αίτησης επιστροφής, με υποχρεώσεις που δημιουργούνται για την επιχείρηση προς το Δημόσιο, όχι μόνο φορολογικές (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, κ. ά.) αλλά και προς άλλους οργανισμούς/φορείς του δημοσίου όπως ασφαλιστικές εισφορές για το ΙΚΑ
2. Δανειοδότηση επιχειρήσεων με εγγύηση Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν στις οφειλόμενες από το Δημόσιο επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ
"Πώς είναι δυνατό να αποκατασταθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών-επιχειρηματιών και το κράτος να απαιτεί συνέπεια από τον ιδιωτικό τομέα, όταν το ίδιο σπεύδει να δείξει ασυνέπεια, μη εκπληρώνοντας τις δεσμευτικές υποχρεώσεις του", αναρωτιούνται οι εξαγωγείς;