Έθιμα της Γης από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, αναβίωσαν στη Νέα Μαγνησία την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010. Με την υποστήριξη του δήμου Εχεδώρου και τη συνεργασία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιωνίας «ο Ηρόδοτος», οι εκδηλώσεις «Μονοπάτια Γης», συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου στην πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Μαγνησίας, βάζοντας γερά θεμέλια ως ένας νέος θεσμός.
Οι εντυπωσιακές εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα με τους δρομικούς χορούς, τις επονομαζόμενες «πατινάδες», που διέτρεξαν με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών τους κεντρικούς δρόμους της Ν. Μαγνησίας. Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια καλωσορίσματος και μουσικοχορευτικά αφηγηματικά δρώμενα για τη γη, στον κύκλο του χρόνου. Πολιτιστικοί σύλλογοι από Βραχιά, Διαβατά, Ιωνία, Καλαμαριά, Καλοχώρι, Κλειδί, Κύμινα, Ν. Κρήνη και Σίνδο, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ αναβίωσαν έθιμα της Γης, όπως «Ρογκάτσια Ρουμλουκίου», «Καμήλα», «Γενίτσαροι και Μπούλες», «Χελιδόνα», «Ντούντουλο», «Κλήδονας» κ.ά. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακό γλέντι.
Ο δήμαρχος Εχεδώρου Σπύρος Σταματάκης, τόνισε ότι οι εκδηλώσεις «Μονοπάτια Γης» μπορούν να καθιερωθούν ως ένας νέος θεσμός, που «παντρεύει» την παράδοση με τον αγροτικό τομέα, τα ποιοτικά προϊόντα με τα έθιμα της γης. Και υπογράμμισε: «Θέλουμε να δούμε την αγροτική παραγωγή να ανθίζει παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Για μας, στο δήμο Εχεδώρου, οι παραγωγοί προϊόντων γης αποτελούν ιστορική και πολιτισμική αναφορά καθώς και μια σπουδαία κοινωνική και οικονομική δύναμη. Για το λόγο αυτό επενδύουμε σε δράσεις που θα προβάλλουν το έργο τους και θα αναδείξουν τα εξαιρετικά προϊόντα που καλλιεργούν και παράγουν. Ας μη ξεχνάμε ότι τα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας αποτελούν τον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής που είναι γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εκδήλωση, καθώς φέρνει πιο κοντά παραγωγούς και καταναλωτές, χρησιμοποιώντας ως όχημα τον πολιτισμό. Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οφείλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να καθιερώσετε αυτό το νέο πολιτιστικό θεσμό. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ευπρόσδεκτες αλλά και αποτελεσματικές, καθώς δραστηριοποιούν τους παραγωγούς και ταυτόχρονα προβάλλουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Αντίδοτο σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση, αποτελεί η συλλογική προσπάθεια».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης χαιρετίζοντας τα «Μονοπάτια Γης» συνεχάρη το δήμο για την πρωτοβουλία δημιουργίας αυτής της εκδήλωσης «η οποία αναδεικνύει την πλούσια παραγωγή σας και συγχρόνως αναπαριστά πανάρχαια αγροτικά έθιμα, προβάλλοντας και διατηρώντας με ευφάνταστο τρόπο τη λαϊκή μας παράδοση, που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την αγροτική ζωή και την ελληνική ύπαιθρο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο καθηγητής τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Α-ΤΕΙΘ Γιώργος Παλάτος στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «η επιστημονική κοινότητα και ο δήμος Εχεδώρου συνεργάζονται στενά, με κύριο στόχο να ωθήσουν τους παραγωγούς στα βιολογικά προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας, που σέβονται το περιβάλλον και τους καταναλωτές». Παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ιωνίας «Ο Ηρόδοτος» Τριανταφυλλιά Μπακιρτζή, υπογράμμισε ότι με αυτές τις εκδηλώσεις ενισχύεται η συλλογική μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων, επαναφέροντας έθιμα, αλλά και γεύσεις από διάφορες περιοχές του ελληνισμού.


Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr