Επαφές με παράγοντες της Ελληνικής Ναυτιλίας είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, όπου και άκουσε τις ανησυχίες και τα προβλήματα του κλάδου τους. Ακολούθως ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε, πως αν το κόμμα του έρθει στην εξουσία θα χαράξει μια ξεκάθαρη στρατηγική.
Για μία ακόμα φορά ο Αντώνης Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο της Ελληνικής Ναυτιλίας και για τη σημαντική συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φροντίζει την κορωνίδα της εγχώριας οικονομίας, που μαζί με τον τουρισμό, μπορούν στις δύσκολες ώρες, που ταλανίζουν την Ελλάδα, να δώσουν σαφείς λύσεις.
Αρχικά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την "τριχοτόμηση" του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και για την κατάργηση των Υπουργείων, που αφορούν τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους νέους να στραφούν στον κλάδο της Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ επεσήμανε ότι η ανανέωση του κλάσου απαιτεί τεχνοκρατική οργάνωση.
Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της άρσης του καμποτάζ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε:
"Για το γνωστό θέμα του cabotage έχουμε πάρει θέση στηρίζοντας την άρση του γιατί – αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της Ιταλίας, που απλά επιχορηγεί με ένα μικρό ποσοστό τις ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών της - ανάλογο καθεστώς συναντάται μόνο σε χώρες πολύ μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το cabotage συνιστά πρακτική αντίθετη με το διεθνές εμπόριο και το διεθνή ανταγωνισμό, και γι’ αυτό στερεί περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης από την Ελληνική Ναυτιλία.
Η άρση του cabotage δεν πρέπει να γίνει με ημίμετρα. Δεν πρέπει να πάρει τη μορφή «άρσης χωρίς άρση» και να καταλήξει σε μια διευθέτηση τύπου Cosco με τα γνωστά αποτελέσματα αντιφατικότητας".
Υποστήριξε την αλλαγή της Λιμενικής πολιτικής και τη βετλίωση των των λιμενικών εγκαταστάσεων και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των νησιών μας, με βάση τη συχνότητα δρομολογίων, τη διασύνδεση των νησιών, την ταχύτητα και την ασφάλεια.
Οι πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδίου της ΝΔ για τη ναυτιλία είναι οι εξής:
- Αποκατάσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας
- Η διατήρηση θεσμών διαχείρισης του Νόμου 89 και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα, ώστε να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της Εμπορικής Ναυτιλίας
- Η αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελληνικής Ναυτιλίας σε επίπεδο κρατών και σε όλα τα Διεθνή Φόρα, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΙΜΟ κλπ
- Η αναβάθμιση της Ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε το επάγγελμα να γίνει πιο ελκυστικό
- Η σωστή και άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της Ακτοπλοΐας.
- Η σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση των παρωχημένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων που καταστρέφουν την προσέλκυση επενδύσεων, τουρισμού και εμπορίου. Εδώ έκανε λόγο και για τα γεγονότα με το κρουαζερόπλοιο Zenith, που έβλαψαν την εικόνα της χώρας, αλλά και τον τουρισμό.
Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους παράγοντες να στηρίξουν τις δεσμεύσεις αυτές, αν μελλοντικά η ΝΔ έρθει στην κυβέρνηση,α φού μόνο έτσι θα υπάρξει άνοδος στον κλάδο.
" Στις μεγάλες στιγμές της η Ελλάδα μεγαλούργησε με τη Ναυτιλία της. Στις δύσκολες στιγμές της η Ελλάδα στηρίχθηκε στη Ναυτιλία της.
Τώρα είναι καιρός πια να στηρίξει τη Ναυτιλία της για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Για να γίνει αυτό που η Ναυτιλία της είναι από πολλά χρόνια:
Ανταγωνιστική! Βοηθήστε να παντρέψουμε την Ελλάδα με την Ανταγωνιστικότητα. Σε αυτό τον αγώνα, για «ανταγωνιστικότητα παντού» – εσείς οι άνθρωποι της Ελληνικής Ναυτιλίας – είστε αληθινά πρωτοπόροι. Και η συμβολή σας απαραίτητη και αναντικατάστατη".
Μ.Τ.