«Η Μακεδονία δεν δημοπρατείται, δεν πωλείται, δεν ενοικιάζεται. Ούτε η Ιστορία, ούτε τα σύνορα, ούτε το όνομα, ούτε τα Ιερά και τα Όσια. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι στους αιώνες των αιώνων ΕΛΛΑΔΑ, η καρδιά και ο προμαχώνας του Ελληνισμού, το λίκνο και η ασπίδα του». Με αυτό το μήνυμα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης άνοιξε την εκδήλωση τιμής για τον Μεγαλέξανδρο, το απόγευμα του Σαββάτου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχία, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, έδωσαν το παρών ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στ. Παπαθεμελής, ο πρώην υπουργός Γ. Ορφανός, ο πρώην βουλευτής Απ. Τζιτζικώστας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων κ.ά.
«Επιτέλους, δεν είμαστε εμείς οι ένοχοι και οι πλαστογράφοι της ιστορίας. Απαιτούμε τα αυτονόητα, σεβασμό στην ιστορία μας, σεβασμό στη Μακεδονία μας, σεβασμό στην Ελλάδα μας», συμπλήρωσε ο Νομάρχης.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εκδότης - δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, ο οποίος εστίασε στην απώλεια του προσδιορισμού εθνικός – εθνική από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Συμμετείχε η Μπάντα Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ βραβεύθηκε ο γλύπτης Ευάγγελος Μουστάκας ο οποίος φιλοτέχνησε το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου που κοσμεί την παραλία της Θεσσαλονίκης.



Φωτογραφία Γιώργος Τσιαντούκας