Διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένων στον προσφυγικό ελληνισμό διοργανώνεται την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιουνίου, στην Καλαμαριά. Συνδιοργανωτές είναι ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης ο οποίος συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια δράσης και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς. Στις εκδηλώσεις που έχουν τίτλο «Πρόσφυγας στην Καλαμαριά», θα συμμετάσχουν περί τους τετρακόσιους χορευτές από 15 συλλόγους και ομίλους, καθώς και περί τους είκοσι λαϊκούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές.
Κατά την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 11 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν χοροί και έθιμα του προσφυγικού ελληνισμού από τις περιοχές της Ανατολικής Θράκης, της Καππαδοκίας, της Μαύρης Θάλασσας, της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Ρωμυλίας και φυσικά του Πόντου. Θα αναβιώσουν έθιμα και δρώμενα από τη ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες, σκηνές από τον ξεριζωμό και από την εγκατάσταση των προσφύγων στις νέες εστίες. Η βραδιά χωρίζεται σε έξι διαφορετικές ενότητες κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δρώμενο της συγκεκριμένης περιοχής και φυσικά παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στο τέλος της βραδιάς θα γίνει αναπαράσταση της ανέγερσης της εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, το Σάββατο 12 Ιουνίου, τρεις γενιές χορευτών του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού της Καλαμαριάς και θα ξεκινούν στις 8.30 το βράδυ.