Αναθάρρεψαν οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας, όταν πήραν τα στατιστικά στοχεία για τις εξαγωγές του πρώτου τετραμήνου του 2010. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και διαμορφώθηκαν στα 4,68 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε απόλυτες τιμές παρέμειναν σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 16,1%, σε σχέση με το 2008.
Στο πρώτο τετράμηνο του 2009, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), οι ελληνικές εξαγωγές είχαν καταγράψει μεγάλη μείωση, κατά 17,9%, σε σχέση με το 2008 ή το 2007, έτη κατά τα οποία προσέγγισαν τα 5,6 δισ.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, άμεση είναι η ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας των Ελλήνων εξαγωγέων, για να ξεπεραστεί η τρέχουσα αρνητική συγκυρία. Αναγκαία είναι -σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ- και η εφαρμογή των διαδικασιών για την ποιότητα και τον έλεγχο της αγοράς, καθώς “θα μείωνε δραστικά τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται σήμερα οι Ελληνικές επιχειρήσεις από προϊόντα εισαγωγής τα οποία δεν είναι συμμορφωμένα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στην αγορά”.