Τη διεξαγωγή αμερόληπτης, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας για την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής, καθώς και την απελευθέρωση όλων των πολιτών και των πλοίων που κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, ζητεί σε διακήρυξή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Διαφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Mία διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία, που έχει αναλάβει την διατύπωση της διακήρυξης και στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούσαν να μετριάσουν το ύφος του κειμένου, καθυστερούσε την υιοθέτηση της σχετικής απόφασης από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η μαραθώνια σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε τη Δευτέρα λίγο μετά τις 13:00 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε πάνω από 12 ώρες.
Οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο του κειμένου άρχισαν μετά τη δημόσια συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την οποία η πλειοψηφία των κρατών ζήτησε την διενέργεια διεθνούς έρευνας και την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία απαίτησε από το Ισραήλ τον επαναπατρισμό των σορών των ακτιβιστών που έπεσαν νεκροί κατά την ισραηλινή επέμβαση στη νηοπομπή, καθώς και την απελευθέρωση των εκατοντάδων συλληφθέντων και των έξι πλοίων της αποστολής. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, υπό κράτηση είναι συνολικά 480 άτομα εκ των οποίων 48 θα απελαθούν [Βλέπε άρθρο] .
«Τα πλοία και όλοι οι ακτιβιστές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Θέλουμε πλήρη πληροφόρηση για τα θύματα. Απαιτούμε άμεση μεταφορά των σορών και άμεση βοήθεια για τους τραυματίες», τόνισε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αντίποινα στην εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλειά της.
Αντιπρόσωποι της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου αναμένετο να μεταβούν στο Ισραήλ για να επιδιώξουν τη μεταφορά των σορών και των τραυματιών στην Τουρκία.