Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, στο μικρό νησί Ιαπέν και πολλές κατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στην Παπούα της Ινδονησίας, ανακοινώθηκε από την αστυνομία κι από τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας Ντένι Σιρεγκάρ.
Το νησί αυτό των 75.000 κατοίκων επλήγη περισσότερο από το σεισμό που σημειώθηκε στις 12:16 τοπική ώρα (07:16 ώρα Ελλάδας).
Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων περίπου εκατό χιλιόμετρα από ένα σύμπλεγμα τροπικών νησιών στον Ειρηνικό, ανοικτά της δυτικής Παπούας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Γεωφυσικής της Ινδονησίας.
Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και πως ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μεγαλύτεροι των έξι βαθμών.
Σκηνές πανικού προκλήθηκαν στα νησιά, ειδικά στο Ιαπέν, όπου 150 κατοικίες υπέστησαν ζημιές και μια εκκλησία κατέρρευσε, σύμφωνα με τον Σιρεγκάρ.
Σε ένα άλλο νησί, το Μπιάκ, οι κάτοικοι κατέφυγαν σε περιοχές μακριά από τις παραλίες φοβούμενοι πιθανό τσουνάμι.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα της δυτικής Παπούας, Μανοκουάρι, 250 χιλιόμετρα από το νησί Μπιάκ. "Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου 40 δευτερόλεπτα. Όλοι οι κάτοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους", μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.