Ιδιαίτερα χαρούμενος ήταν, σήμερα, Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, όταν ανακοίνωνε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τη δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης. Όπως είπε, αποδεικνύεται ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους μας, καθώς ό,τι προβλέπεται στη συμφωνία με τους εταίρους γίνεται έγκαιρα. Αυτό που δεν είπε είναι το τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα της... λυπητερής.
Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2010, μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρσυ, το έλλειμμα κατά 40% και οι δαπάνες κατά 10%, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα κατά 8%. «Διαψεύδονται έτσι όσοι επένδυαν στην καταστροφή της χώρας μας», πρόσθεσε.
Υποστήριξε πως σενάρια και καταστροφολογία δεν αφήνουν να φανούν τα θετικά της κυβέρνησης. Ανέφερε, ως παράδειγμα, το πάγωμα στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, που προβλέπει έκπτωση 10% (σε ειδικές ευπαθείς ομάδες, όμως) και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Όταν του επεσήμαναν ότι δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» κάνει λόγο για σκληρούς όρους όσον αφορά το περιεχόμενο του μνημονίου, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι το μνημόνιο αποτελεί δανειακή σύμβαση η οποία, όπως όλες οι δανειακές συμβάσεις, έχει όρους που διασφαλίζουν δανειστές και οφειλέτες. «Καμία εκχώρηση δημόσιας περιουσίας δεν γίνεται στο μνημόνιο, είναι ευνόητο όμως ότι αυτοί που μας δανείζουν θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει εγγυήσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε δάνειο», απάντησε. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει παραχώρηση της λαϊκής κυριαρχίας και σημείωσε πως η νομική άμυνα έχει συγκεκριμένα στάδια και επίπεδα, πολλά από τα οποία δεν απεμπολούνται ακόμα και με τη βούληση και των δύο πλευρών. «Δεν θα πρέπει να ισοπεδώνουμε και να υπερβάλουμε», κατέληξε.
Σε ό,τι αφορά δημοσκόπηση στο Bloomberg περί χρεοκοπίας της χώρας μας, είπε ότι δεν είναι αυτό κλίμα που επικρατεί διεθνώς και ότι είναι γνωστό πως η αναξιοπιστία της Ελλάδας ήδη έχει αντιστραφεί και αυτό προκύπτει από δηλώσεις ανθρώπων, όπως πχ ο κ. Ο. Ρεν που απέκλεισε την πιθανότητα πτώχευσης και εξόδου από την ευρωζώνη. Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτή τη δημοσκόπηση, είπε ότι ο ίδιος δεν μπαίνει σε σκοπιμότητες ή εικασίες.