Δυο... δεκάλογους διάβασε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος, για να πείσει για την αδικία που προωθεί το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Ζήτησε την άμεση απόσυρση του «Προκρούστη», όπως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, μιλώντας σχετικά στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης.
«Κόβονται τα πόδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς η κυβέρνηση δεν σέβεται τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ αναφορικά με τις προϋποθέσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Εκφράζω τη θλίψη μου αν και αισθάνομαι δικαιωμένος σε όσα ανέφερα σε προηγούμενα συνέδρια», υπογράμμισε ο κ.Παπαγεωργόπουλος και παρουσίασε 10 σημεία των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ που ακυρώνονται από τον διαβόητο «Καλλικράτη»:
1. Πρώτα να παρουσιαστεί η χωροθέτηση των Δήμων και στη συνέχεια να συζητήσουμε το Νομοσχέδιο. Συμβαίνει το αντίθετο.
2. Πρώτα να κοστολογηθούν οι νέες αρμοδιότητες και μετά να θεσμοθετηθούν. Συμβαίνει το αντίθετο.
3. Μετά την κοστολόγηση των νέων αρμοδιοτήτων να προβλεφτούν και να προσδιοριστούν οι απαραίτητοι πόροι. Ούτε αυτό συνέβη.
4. Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση στον πρώτο βαθμό. Προωθείται η θεσμοθέτησή της στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης παίρνοντας σημαντικές αρμοδιότητες από την Τ.Α.
5. Σεβασμός στους Μαρτυρικούς Δήμους και τις Ιστορικές Κοινότητες. Κανένας σεβασμός.
6. Ένας Δήμος στα μικρά νησιά και περισσότεροι στα μεγαλύτερα. Ούτε αυτό συμβαίνει.
7. Σεβασμός στην απασχόληση και στους εργαζόμενους. Δημιουργία 60.000 ανέργων άμεσα.
8. Αναβάθμιση καταστατικής θέσης των αιρετών. Υποβάθμιση με επαγγελματικό ασυμβίβαστο.
9. Πρώτα η εξόφληση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς την Τ.Α. και μετά η μεταρρύθμιση. Οι Δήμοι οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή με παρακράτηση πόρων.
10. Διαβούλευση χωρίς σπουδή και τετελεσμένα. Στη Δανία χρειάστηκαν 5 χρόνια διαλόγου, στη Σουηδία 20 χρόνια, στην Ελλάδα προωθούνται οι «μεταρρυθμίσεις» εντός 15 ημερών και η διαβούλευση της χωροθέτησης των νέων Δήμων διήρκεσε 24 ώρες!...
Στην ομιλία του, στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο:
1. Ακραίο και αυταρχικό
* Χωρίς κανένα διάλογο η κυβέρνηση ανακοίνωσε και προχωρά στη δημιουργία:
* 7 Περιφερειακών Κρατικών Διοικήσεων
* 13 Αυτοδιοικητικών Περιφερειών
* 333-343 Δήμων (Σε σύνολο 1033 Δήμων το περιθώριο διαπραγμάτευσης είναι 10, δηλ. 10%)
* Νέο εκλογικό σύστημα
* Νέο εκλογικό σώμα με τη συμμετοχή μεταναστών
* Εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εσωτερικών να ρυθμίζει τα όρια των νέων Δήμων
* 4000 Δημοτικές Επιχειρήσεις διαλύονται
2. Αντιευρωπαϊκό. Στο Άρθρο 5 του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπεται ρητά ότι αλλαγές στα όρια Δήμων δεν μπορούν να συντελεστούν χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των ενδιαφερομένων, υφισταμένων τις τροποποιήσεις των ορίων τους, ΟΤΑ. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αναφορικά με τους πόρους της Τ.Α., αυτοί ανέρχονται στο 3% του Ελληνικού ΑΕΠ, όταν στην Πορτογαλία αποτελούν το 6%, στην Ιταλία το 14%, στη Σουηδία το 25%, στη Δανία το 34%!... Σημειώνουμε ότι ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι ήθελε να κάνει την Ελλάδα τη Δανία του Νότου…
3. Κοντόφθαλμο. Δεν οργανώνονται τα Μητροπολιτικά Κέντρα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, παρά γίνεται μονάχα κομματική κοπτοραπτική. Δεν δημιουργούνται ισχυροί Δήμοι καθώς ομολογείται ρητά ότι στην περίπτωση που κάποιος Δήμος δεν μπορεί να ασκήσει κάποια αρμοδιότητα αυτή ασκείται από τον πλησιέστερο!...
4. Αντισυνταγματικό. Το Σύνταγμα προβλέπει πρώτα κοστολόγηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και μετά θεσμοθέτηση πόρων και στη συνέχεια θεσμοθέτηση των νέων αρμοδιοτήτων. Στις 250 περίπου νέες αρμοδιότητες που μεταφέρονται καμία δεν είναι κοστολογημένη. Το νομοσχέδιο θα καταπέσει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικό.
5. Απάνθρωπο. Δημιουργεί 60.000 ανέργους με την κατάργηση Δημοτικών Επιχειρήσεων (ποιών άραγε;) με την αποπομπή των συμβασιούχων, με την κατάργηση θέσεων στους Δήμους, τις ΤΕΔΚ κ.λ.π.
6. Φίμωτρο: Απαγορεύεται η ίδρυση Δημοτικών Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών.
7. Ανιστόρητο. Καταργεί τις Ιστορικές Κοινότητες και τους Μαρτυρικούς Δήμους.
8. Επαγγελματικό Ασυμβίβαστο: Θα ψάχνουμε νέους υποψηφίους εάν ισχύσει η σχετική πρόβλεψη που έχει καταργηθεί μετ’ επαίνων για τους Βουλευτές.
9. Αναποτελεσματικό. Οι νέοι Δήμαρχοι θα κληθούν από 1.1.11 να καταρτίσουν νέους Προϋπολογισμούς, νέα Επιχειρησιακά Σχέδια που θα πρέπει να εγκριθούν από τις Περιφέρειες, νέες μελέτες και έργα προκειμένου να υποβληθούν προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Πάμε πολλά χρόνια πίσω καθώς οι νέοι Δήμοι δεν θα προλάβουν να απορροφήσουν ούτε ένα Ευρώ.
10.Αντι-αυτοδιοικητικό. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα κριτήρια για τη χωροθέτηση των νέων Δήμων. Παρατηρείται κομματική κοπτοραπτική και ευνοούνται σκανδαλωδώς Δήμοι από τους οποίους κατάγονται ισχυροί κυβερνητικοί παράγοντες.
«Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο κ. Ραγκούσης επιτίθεται σκαιά κατά των Δημάρχων, σε μια προσπάθεια απαξίωσής τους ώστε να χρεωθούν τη δήθεν κακοδιαχείριση όταν είναι γνωστό ήδη ότι ο οικονομικός μαρασμός οφείλεται στην παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, διαβάζοντας τα λόγια του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θέλω να προειδοποιήσω την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει την εξαπάτηση της Τ.Α. και των πολιτών χωρίς οικονομικές προϋποθέσεις, χωρίς προγράμματα υποστήριξης, χωρίς χωροθέτηση μετά από διάλογο, χωρίς χρηματοδότηση υποδομών και λειτουργικών δαπανών, χωρίς στελέχωση υπηρεσιών»…
Και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέληξε: «Ο μεγάλος χαμένος τελικά θα είναι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο απλός πολίτης. Να αποσυρθεί τώρα ο Καλλικράτης, να σεβαστούμε τις ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων μας και να τιμήσει ο κ. Πρωθυπουργός τις εξαγγελίες του και να τις εφαρμόσει».