Πάνω από 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν, σήμερα Τετάρτη 19 Μαΐου 2010, αργά το απόγευμα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, για να τιμήσουν τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών της Ποντιακής Γενοκτονίας, από τους Τούρκους. Την εκδήλωση οργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση μίλησαν ένας ποντιακής καταγωγής Έλληνας της διασποράς, ο Ν. Παπαδόπουλος βουλευτής σουηδικού κοινοβουλίου, αλλά και η Νίνα Χόφμαν, πρώην πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας. Η Σουηδία είναι από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου ως γενοκτονία.
Στην εκδήλωση, ο Γ. Παρχαρίδης πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ζήτησε «η αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας στην ποία προχώρησε το Σουηδικό Κοινοβούλιο να γίνει το σκαλοπάτι για τη διεθνή αναγνώρισή της».
Αυτήν την ώρα, συνεχίζονται οι ομιλίες. Θα ακολουθήσει πορεία των συγκεντρωμένων από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το Τουρκικό Προξενείο, στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου οι διαδηλωτές σκοπεύουν να θυροκολλήσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Η φωτογραφία είναι από την περσινή αντίστοιχη εκδήλωση και είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr.