Ηλεκτρονική βάση δεδομένων για ένα πολύ μεγάλο αριθμό δημοτών που ανήκουν στις κατηγορίες των αστέγων, των απόρων, των οικονομικών μεταναστών, των κακοποιημένων γυναικών, κ.ά., αναπτύσσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Την έχει βαπτίσει "Δικτυακό Κοινωνικό Χάρτη" και την ύπαρξή του ανακοίνωσε, σήμερα, Τρίτη 11 Μαΐου 2010, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης του με τους δημοσιογράφους, παρουσία του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Αστ. Δεληγιάννη.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, ο αριθμός των ατόμων που έχει καταγραφεί στον Δικτυακό Κοινωνικό Χάρτη φθάνει σήμερα τους 645, τη στιγμή που καταγραφή συνεχίζεται.
Όπως ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Δεληγιάννης «στην ηλεκτρονική αυτή βάση έχουν δυνατότητα πρόσβασης και παρέμβασης μόνον οι κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου Θεσσαλονίκης». Και συνέχισε : «Έτσι με τρόπο εύχρηστο, άμεσο και αξιοκρατικό θα μπορούν να επιλέγουν τους δημότες που έχουν ανάγκη μίας συγκεκριμένης κοινωνικής δράσης, όπως η ένταξη τους στα συσσίτια, στη φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία, στις οικονομικές ενισχύσεις, στη χρήση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στη συμμετοχή τους σε γεύματα αγάπης κ.ά».
Τα άτομα που καταγράφονται στον Δικτυακό Χάρτη εφοδιάζονται με την Κοινωνική Ταυτότητα Δημότη, με την οποία έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.
Η καταγραφή των δημοτών αυτών στη φάση αυτή έγινε από επιστημονική ομάδα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων της οποίας προΐσταται ο καθηγητής ψυχιατρικής του ΑΠΘ Κ. Φουντουλάκης.