Κατά της απελευθέρωσης των αμοιβών και -κυρίως- των θέσεων των συμβολαιογράφων, καθώς και της κατάργησης της τοπικής αρμοδιότητας τους - με αφορμή τη δημοσίευση του μνημονίου του ΔΝΤ - τάσσονται οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής την πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Μπιλίση -Χρουσαλά, επισκέφθηκε, σήμερα Πέμπτη 13 Μαΐου 2010, το απόγευμα, την υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη, στη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης(στο Διοικητήριο).
Οι συμβολαιογράφοι ζήτησαν να παραμείνουν οι περιορισμοί για τον αριθμό των θέσεων «με λελογισμένη αύξηση, όπως γίνεται ήδη», να διατηρηθεί η αρμοδιότητά τους "να υπογράφουν τα συμβόλαια των ακινήτων που υπάγονται στην έδρα του Ειρηνοδικείου, στο οποίο υπηρετούν" και να παραμείνουν ρυθμιζόμενες οι αμοιβές τους, τονίζοντας πάντως ότι συμφωνούν σε κάθε περαιτέρω σταδιακή μείωση των συμβολαιογραφικών αμοιβών και κάτω από το 1% της αξίας των συμβολαίων που είναι σήμερα.
Οι συμβολαιογράφοι υποστήριξαν ότι με όλα τα παραπάνω «διασφαλίζονται η ποιότητα και η ασφάλεια των συναλλαγών και του δικαίου».
Η κ. Τζάκρη απλά δεσμεύθηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.