Τα άκουσαν, από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπαστάμκο, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. "Πέρα από την πίεση των δημοσιονομικών μεγεθών, η ανασφάλεια της ζώνης του ευρώ είναι αποτέλεσμα και της 'άφθονης' πολιτικής ρητορικής ευρωπαίων θεσμικών και πολιτικών παραγόντων. Η ατελής ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση αντέδρασε με χρονική υστέρηση", επεσήμανε σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής.
Όπως είπε ο κ. Παπαστάμκος, "ασφαλώς και ζητείται ευρωπαϊκή δημοσιονομική ισορροπία. Συγχρόνως, είναι η ώρα η ευρωπαϊκή πολιτική ένωση να κατευθύνει η ίδια την οικονομική ένωση μέσω μίας συνολικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, να θεσπίσει αποτελεσματικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και να θωρακίσει το ευρώ έναντι κερδοσκοπικών πιέσεων".
Ο Επίτροπος Μπαρνιέ, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Παπαστάμκου (ημερομηνία κατάθεσης 22.02) σχετικά με τη θωράκιση του ευρώ έναντι κερδοσκοπικών πιέσεων σημειώνει ότι η Επιτροπή "αναγνωρίζει τη σημασία αυτού του θέματος υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και ήδη εξετάζει κατά πόσο υπήρξαν στρεβλώσεις τιμών και/ή δυσλειτουργίες στις αγορές κρατικών ομολόγων εξ αιτίας των συμβάσεων ανταλλαγής για την κάλυψη του κινδύνου αθέτησης λόγω διεύρυνσης των διαφορικών αποδόσεων επί των ομολόγων αυτών".
Ο κ. Μπαρνιέ επισημαίνει ότι "η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για την κατάχρηση αγοράς, έτσι ώστε να καταστεί σαφές ότι καλύπτει τη χρήση παράγωγων προϊόντων για τη χειραγώγηση μέσων που αποτελούν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε αγορές. Σήμερα, αν γινόταν διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων σε ρυθμιζόμενη αγορά και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές είχαν σαφείς αποδείξεις για χειραγώγηση της εν λόγω αγοράς (π.χ. συναλλαγές που δημιούργησαν παραπλανητική εντύπωση σχετικά με την τιμή των ομολόγων ή πρόσωπα που συνεργάστηκαν για την εξασφάλιση της τιμής ομολόγου σε ασύνηθες επίπεδο), οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να λάβουν μέτρα με βάση την οδηγία για την κατάχρηση αγοράς εναντίον των εμπλεκόμενων προσώπων. Παρομοίως, εάν υπήρχαν αποδείξεις ότι πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν τα κρατικά ομόλογα, οι συναλλαγές αυτές δεν θα ήσαν σύμφωνες με τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας. Η Επιτροπή δεν έχει μέχρι τώρα υπόψη της διαπιστώσεις των αρμόδιων αρχών όσον αφορά αποδεικτικά στοιχεία για την υπόψη περίπτωση".