«Γάμοι σα ‘δω, γάμοι σα ‘κει, γάμοι σα παραπέρα. Τρεις γάμοι σι μια μέρα». ΑΥτός είβναι ο τίτλος μουσικοθεατρικής παράστασης από το «Μουσικό Πολύτροπο», στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310 869869) στις 9 το βράδυ σήμερα Κυριακή 9 Μαΐου 2010.
Τα τραγούδια που συνοδεύουν την παράσταση είναι κυρίως από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την παράσταση.
Ένα σκωπτικό παραμύθι με τρεις γάμους, που έχουν άτυχο τέλος, εξαιτίας ενός δράκου που αρπάζει τις νύφες και τις υποχρεώνει στις περίεργες ορέξεις του, γίνεται αφορμή να συνδεθεί ο λόγος με τραγούδια και έθιμα του γάμου. Πολλά παλιά τραγούδια του γάμου ήταν λυπητερά και μακρόσυρτα, γιατί αποχωριζόταν η κόρη την οικογένειά της. Στο γλέντι όμως δεν έλειπαν τα χορευτικά και σκωπτικά τραγούδια. Στο τέλος του παραμυθιού λύνονται τα μάγια και έτσι «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».
Πολλά είναι τα έθιμα που συνοδεύουν τη διαδικασία του γάμου από την αρχή έως το τέλος του. Με τα «σμάδια», τις βέρες που φέρνει ο προξενητής, άρχιζε η επιλογή της νύφης. Ακολουθούσαν τα δώρα προς τη νύφη οι «μπουρλιές», σειρές από φλουριά, το «σπαλέτο», μια λουλουδένια μαντίλα, το ασημένιο «ζ’νάρ» και διάφορα άλλα στολίδια που στόλιζαν τους κροτάφους της νύφης. Τρία κορίτσια με στολισμένα πανέρια γύριζαν στο χωριό, από σπίτι σε σπίτι, και προσκαλούσαν στο γάμο συγγενείς και φίλους, προσφέροντας ένα μήλο ή ένα λεμόνι και λέγοντας «Να ’στι καλισμέν’ (στου τάδε) τη χαρά».
Άλλοτε το προσκλητήριο του γάμου γινόταν με το κέρασμα κρασιού ή τσίπουρου. Η προετοιμασία της κουλούρας, το άπλωμα της προίκας, το στόλισμα του «φλάμπουρα» με μήλα, βασιλικό και με μαλλί άσπρο και κόκκινο, το κέρασμα γλυκού που πρόσφερε η πεθερά στη νύφη, το νόμισμα που έδινε από το στόμα της στο στόμα της νύφης, το ξύρισμα του γαμπρού, το στόλισμα της νύφης και άλλα ακόμη έθιμα συνοδεύονταν πάντα με αντίστοιχα τραγούδια.
Μετά το γάμο ακολουθούσαν οι ευχές: «να ζήσετε», «οι ώρες οι καλές» και η πομπή κατέληγε στο σπίτι του γαμπρού, όπου το ζευγάρι έπρεπε να πατήσει το «γυνί» που ήταν τοποθετημένο στο κατώφλι της πόρτας για να είναι «σιδερένιο» και υγιές. Μέσα στην αυλή έδιναν τέσσερα μήλα στη νύφη τα οποία τα έριχνε σταυρωτά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: ένα στο βορρά, ένα στο νότο, ένα στην ανατολή και ένα στη δύση. Ο χορός, η μουσική και τα τραγούδια ηχούσαν ασταμάτητα όλη τη μέρα και τη νύχτα μετά το γάμο.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του Α.Π.Θ.