Για σήμερα Τετάρτη 19 Μαΐου 2010, είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:
* Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού η σημερινή.

* Στα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Θετικής Κατεύθυνσης και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων, διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

* Ψηφίζουν σήμερα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, φοιτητές και σπουδαστές.

* Αλλαγές στα σημερινά της δρομολόγια ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., λόγω της αυριανής 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

* Στις 8 π.μ. έως τη Δύση του Ηλίου στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), η ψηφοφορία για την εκλογή νέων μελών της Εφορευτικής Επιτροπής και του Μορφωτικού Ιδρύματος, καθώς και η έγκριση του οικονομικού απολογισμού 2009 και του οικονομικού προϋπολογισμού 2010. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν και αύριο τις ίδιες ώρες.

* Στις 9 π.μ. συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, με τον πρόεδρο της κινεζικής Cosco Group, captain Wei Jiafu, για θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, ο γραμματέας του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Π. Λασκαρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ. Φέσσας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ν. Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α. Χολέβας, και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου, Μ. Σταυριδόπουλος.

* Στις 9 π.μ. έως τις 12 μ.μ. στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων, στον 2ο όροφο του κτιρίου Βιολογίας Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) γραπτές εξετάσεις των φαρμακοποιών για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος για την Ελληνική Φαρμακοποιΐα-Φαρμακοτεχνία.

* Στις 9:30 π.μ. στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας ΚΕΔΚΕ .

* Στις 10 π.μ. συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας ΕΝΑΕ με θέματα: Εγκριση πρακτικών ΔΣ 31-3-2010 και το σχέδιο νόμου «Kαλλικράτης».

* Στις 10:00 π.μ. στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου η ομάδα τέχνης και λόγου «Φαντασία» της παιδαγωγού Ζέτας Στεφάνου και της κοινωνικής ανθρωπολόγου Μυρτώς Δημητρίου, θα δραματοποιήσουν τα παραμύθια για παιδιά του δημοτικού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Στις 10:30 π.μ. εθιμοτυπική επίσκεψη του πρέσβη της Ουκρανίας Valerii Tsybukh και του γενικού προξένου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Sergei Shutenko, στον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

* Στις 11.00 π.μ. θα τελεστεί αρχιερατικό μνημόσυνο στο μητροπολιτικό ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτου Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου. Θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα πνευματικών εκδηλώσεων της Αδελφότητας Κρωμναίων.

* Στις 11 π.μ έως τις 2 μ.μ. στο Εθνικό Κολυμβητήριο στη Θεσσαλονίκη το 13ο Φεστιβάλ Υγρού Στίβου με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών του ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

* Στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Hilton» ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ετήσιο Συνέδριο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

* Στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού, Σπύρου Βούγια, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρη Τασούλα, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θοδωρή Μπούφη, του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς, Γιάννου Λιβανού και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Στέλιου Στεφανίδη, για τη νέα αντιπυρική περίοδο και τους εθελοντές.

* Στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Σύλλογο Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια

* Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα λειτουργίας της αγοράς και την αντιμετώπιση των φαινομένων ακρίβειας.

* Στις 12 το μεσημέρι στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) έκτακτη γενική συνέλευση των εκπροσώπων των Τοπικών Ενώσεων στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με θέμα το νομοσχέδιο για το «Πρόγραμμα Καλλικράτης».

* Στις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων, στον 2ο όροφο του κτιρίου Βιολογίας Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) γραπτές εξετάσεις των φαρμακοποιών για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος στην Φαρμακευτική Εμπορευματολογία-Στοιχεία Ιστορίας-Νομοθεσία.

* Στη 1 μ.μ στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Χαρ. Τρικούπη 182) συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, για τις δημοπρατήσεις νέων έργων.

* Στις 2 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Cosco, captain Wie Jiafu.

* Στις 5:30 μ.μ. συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Abdelatti Ibrahim Al-Obedy, για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.

* Στις 7 μ.μ. στην Πειραματική Σκηνή-Μικρή Θέατρο-Μονή Λαζαριστών η ομάδα «Die Wolke» θα παρουσιάσει τη δουλειά της (σόλο 15 λεπτών) «Drops». Ερμηνεία-Χορογραφία: Δροσιά Τριαντάκη, Aρπα: Ελένη Τσαουσάκη, Κοστούμι: Διονυσία Μιχάλη, στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ΚΘΒΕ .

* Στις 7.30 μ.μ., η 10η δημοπρασία ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα διοργανώνει ο γνωστός οίκος «Hellenic Auctions» στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς». Συνολικά θα δημοπρατηθούν πάνω από 150 πίνακες ζωγραφικής.

* Στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.

* Στις 8 μ.μ., το πλαίσιο του αφιερώματος στη μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Πανελλήνιο Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» οργανώνουν έκθεση της ζωγράφου Λίας Ελευθεριάδου στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91, Θεσσαλονίκη).

* Στις 8 μ.μ., εκδήλωση για τον μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, οργανώνεται στο Κέντρο Ιστορίας (πλατεία Ιπποδρομίου). Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Μύρων Μιχαηλίδης θα μιλήσει για τον «Δημήτρη Μητρόπουλο: Σκέψεις μέσα από τη ζωή και τη δράση του».

* Στις 8 μ.μ., συνεχίζονται οι «Θεατρικές συναντήσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς. Στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα». Θα δοθούν έξι παραστάσεις μέχρι την Κυριακή 23 Μαΐου. Η διασκευή-σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Αναστασάκη.

* Στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία από τα σωματεία, Κρωμναίων και Ποντιακού Συλλόγου Καλαμαριάς και στη συνέχεια θα γίνουν κοινές εκδηλώσεις στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, δηλαδή εμφάνιση των ποντιακών χορωδιών αυτών, σύντομη ομιλία για την Γενοκτονία από τον σύμβουλο της Αδελφότητας Κρωμναίων κ. Δημοσθένη Κωνσταντινίδη. Την εκδήλωση μνήμης θα κλείσει το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Ποντιακού Συλλόγου.

* Στις 8.30 μ.μ., βραδιά μουσικής δωματίου με τους Δημήτρη Πάτρα στο βιολοντσέλο και τη Μαριλένα Λιακοπούλου στο πιάνο πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα ερμηνεύσουν έργα του Μπετόβεν και άλλων κλασικών συνθετών. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 9 μ.μ., η μελαγχολία και το πάθος του tango συμπυκνώνονται στην «αφήγηση» της «Tanguera». Απόψε τελευταίο βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τριάντα βιρτουόζοι χορευτές και χορεύτριες, με εξαιρετική τεχνική και πάθος, εκτελούν τη βραβευμένη χορογραφία που εξιστορεί μία φλογερή ερωτική ιστορία.

* Στις 9 μ.μ., στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ευρωπαϊκής συμφωνικής μουσικής. Τη συναυλία θα διευθύνει ο Παναγιώτης Διαμαντής.

* Στις 9 μ.μ., ρεσιτάλ πιάνου θα δώσει στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο ο Στέφανος Ντιναπόγιας. Η εκδήλωση εντάσσεται στις συναυλίες της «Μουσικής Άνοιξης».

* Στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη γωνία) παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Σχέδιο γ’» του έργου «Πυρετός +» του Wallace Shawn σε μετάφραση διασκευή των Κ. Νικολάου και Ν. Δεδίδη, στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας 2010 που διοργανώνει για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

* Στις 9 μ.μ. στην Πειραματική Σκηνή-Μικρό Θεάτρο-Μονή Λαζαριστών η ομάδα «Πρόβα τα Μεσάνυχτα» θα ανεβάσει τη θεατρική παράσταση: «Γράφοντας... και σκίζοντας», στο πλαίσιο του «Χώρου Δράσης» της Πειραματικής Σκηνής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).