Ανοιχτός θα μείνει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Αυτό προέκυψε απο την συνάντηση που είχε, χθες Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη (φωτογραφία) με δημάρχους της επαρχίας Λαγκαδά που διαφωνούν με τον σχεδιασμό του «Καλλικράτη».
«Οι ακραίες ενέργειες δεν έχουν χώρο στη διαβούλευση», τόνισε σε δηλώσεις της η υφυπουργός, αναφερόμενη στο πρόσφατο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και στον αποκλεισμό της εξόδου στην περιφερειακή οδό, στο ύψος της Πυλαίας.
Να σημειωθεί ότι δημότες είχαν αποκλείσει το χώρο του ΧΥΤΑ μέχρι το Σάββατο, ζητώντας να μην υπαχθούν η Μυγδονία, η Ασσηρος και ο Λαχανάς, στους δήμους Ωραιοκάστρου (ο πρώτος) και Λαγκαδά (οι δύο άλλοι).
Η κ. Τζάκρη παρέλαβε από τους δημάρχους των τριών δήμων Α. Γαβότση, Δ. Ράβναλη και Π. Πάσχο υπομνήματα, αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και τοπικό δημοψήφισμα που έγινε στη Μυγδονία, υπέρ της συνένωσης των τριών δήμων μεταξύ τους, σε έναν ανεξάρτητο νέο δήμο. Δεσμεύτηκε να προωθήσει το αίτημα και τα έγγραφα στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση και θα τους απαντήσει έως την Πέμπτη 13 Μαΐου 2010.
Οι τρεις δήμαρχοι από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν ότι ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει ανοιχτός όσο διαρκεί η διαβούλευση, αλλά τόνισαν ότι η περαιτέρω στάση τους θα καθοριστεί «από τους ίδιους τους δημότες», ανάλογα με την απάντηση του υπουργείου.
Ο δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης ζήτησε από την υφυπουργό να παραμείνει ο δήμος ανεξάρτητος και να μη συνενωθεί με τους δήμους Πανοράματος και Χορτιάτη. Η υφυπουργός αντέτεινε ότι το επιχείρημα της πληθυσμιακής υπεροχής της Πυλαίας έναντι των άλλων δύο δήμων, στην προοπτική της διεκδίκησης της έδρας του νέου δήμου, θα μπορούσε να εξεταστεί στη διαβούλευση.