Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση ανέπτυξε η γενική γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στο Πεδίον του Αρεως, κατά τη διάρκεια του πανελλαδικού συλλαλητηρίου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ψεύδεται ασύστολα όταν ισχυρίζεται ότι τα δύσκολα για την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στο χωριό θα κρατήσουν μόνο τρία το πολύ τέσσερα χρόνια, και μετά θα έλθει η “αναγέννηση” της ελληνικής οικονομίας. Ένα καντάρι ψέματα μας πετάει κατάμουτρα, όταν ισχυρίζεται ότι οι λαϊκές θυσίες θα πιάσουν τόπο», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκπονεί βάρβαρα μέτρα για να κρατήσουν μια ζωή, κι ότι είναι πανέτοιμη να πάρει και άλλα ακόμα χειρότερα.
«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω, καθώς ετοιμάζει νέα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, με το παραπλανητικό εκβιαστικό ερώτημα στο λαό, στο ΚΚΕ: Σέβεστε και υπακούετε το σύνταγμα ναι ή όχι;», είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «ετοιμάζεται να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία, ακόμα και την απλή διακήρυξη και υπεράσπιση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού».
Ακόμη, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι «απαντά στο ερώτημα της διεξόδου στην ίδια ρότα με το ΠΑΣΟΚ». Αναφερόμενη στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό μίλησε για «άθλιο πολιτικό παιχνίδι».
Επίσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «στο άθλιο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται κατά του εργαζόμενου λαού υπάρχουν και οι βοηθοί, οι δευτεροαγωνιστές, με κορυφαίο σήμερα βαστάζο το ΛΑΟΣ. Ένα κόμμα με διπλή γλώσσα απέναντι στο λαό, ένα κόμμα που στάζει δηλητήριο όταν βλέπει το σπέρμα της χειραφέτησης του λαϊκού κινήματος, που αδίστακτα αλλάζει τα συνθήματα και την προπαγάνδα του ποντάροντας στην εκτροπή της λαϊκής συνείδησης. Αναδεικνύεται σε μέντορα της αντιΚΚΕ και αντιλαϊκής προβοκάτσιας, σε μέντορα του ρατσισμού και του εθνικισμού».
Απάντησε και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενότητα στην Αριστερά, χαρακτηρίζοντάς την «βερμπαλιστική». «Στην ουσία όλες οι παραλλαγές της «ενότητας της αριστεράς» έχουν τον ίδιο πυρήνα», πρόσθεσε.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ παρατήρησε ότι για την Ελλάδα «όλα δείχνουν ότι η κρίση θα κρατήσει» και «το κρατικό χρέος θα μεγαλώσει».