Παρά την ολοένα και αυξανόμενη αντίδραση για το Πρόγραμμα Καλλικράτης, η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να τελειώσει το θέμα. Έτσι, χθες, "μετέτρεψε" τη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ σε... άτυπη, καθώς οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, προφανώς πειθαρχώντας σε κομματικές γραμμές, δεν προσήλθαν.
Όσοι από τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ αποτελούν το περίφημο «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» αποχώρησαν από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, για να μην είναι δυνατή η λήψη απόφασης. Προώθησαν, έτσι, τον Καλλικράτη γυρνώντας την... πλάτη στους άλλους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ακόμη και στις τοπικές κοινωνίες, που περίμεναν λύση από αυτούς και το μόνο που ακούνε είναι πως "η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για το καλό του τόπου".
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονος διαπληκτισμός ανάμεσα στους δημάρχους Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου.
Αφορμή αποτέλεσαν τα όσα είπε ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή αποφασίζουμε και διατάσσουμε».
Εριστικός, ο δήμαρχος Συκεών, τράβηξε τα πράγματα στα άκρα, λέγοντας:
Δανιηλίδης: Τα λες αυτά γιατί είσαι μαθημένος στο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» από τα καθεστώτα που υπηρέτησες!
Κυρίζογλου: Δεν είμαι εγώ, αλλά εσύ εθνικοσοσιαλιστής!
Μετά την αποχώρηση, το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις διαδικασίες. Ωστόσο, η ψηφοφορία στην γενική συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν υπήρξε απαρτία, δηλαδή, 251 από τα 500 μέλη της γενικής συνέλευσης.
Στη συνέλευση βρέθηκαν 217 μέλη, εκ των οποίων 4 του ΠΑΣΟΚ και 7 από ΣΥΡΙΖΑ (έλλειπαν 3) και ΚΚΕ.