Για σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:
* Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας η σημερινή και Διεθνής Νύχτα Μουσείων.

* Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

* Συνεδριάζει από σήμερα έως τις 20 Μαΐου στο Στρασβούργο η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέματα:
ψήφιση της νέας νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και το νέο ενεργειακό σήμα της ΕΕ,
η υποδοχή των προσφύγων και η ενίσχυση των κρατών μελών που θα προσφέρονται να τους δεχτούν στο έδαφός τους,
η διάρκεια της άδειας τοκετού-λοχείας στα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και
η συζήτηση για τη στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση, γνωστή ως "Ευρώπη 2020" είναι μερικά από τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωβουλευτές την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.
Επίσης η ολομέλεια θα ασχοληθεί με τους κοινούς κανόνες για τη διευκόλυνση των μεταμοσχεύσεων οργάνων, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής για μόσχευμα, ενώ θα ψηφιστεί ένα σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δωρεές οργάνων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει επίσης και θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας για το 2010 καθώς και τον προϋπολογισμό του 2011.

* Στη Μαδρίτη θα μεταβεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, για να συμμετάσχει στις εργασίες της υπουργικής συνόδου Ε.Ε.-Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

* Δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων η σημερινή. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα: Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας.

* Σε δημόσια διαβούλευση από το Σάββατο 15 Μαΐου στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypoian οι βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου. Η διαβούλευση θα λήξει την Τρίτη 25 Μαΐου.

* Σαρανταοκτάωρη απεργία έχουν κηρύξει από σήμερα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ σε ολόκληρη τη χώρα.

* Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για σήμερα από τις 5 το πρωΐ έως αύριο στις 5 π.μ. με κοινή απόφαση των διοικητικών συμβουλίων και την εξουσιοδότηση των γενικών συνελεύσεων, η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ). Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει και η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδας (ΕΤΙΤΒΕ) στους εθνικής εμβέλειας ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

* Εκλογές διεξάγονται, σήμερα, στην ΕΣΗΕΜ-Θ για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, νέων πειθαρχικών οργάνων, νέου συμβουλίου δεοντολογίας, νέων μελών εξελεγκτικής επιτροπής και νέου δ.σ. στο Μορφωτικό Ίδρυμα.

* Στις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης οι εργαστηριακές εξετάσεις (έλεγχος φαρμάκων) για την άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού.

* Στις 9.30 π.μ., στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη συνέντευξη τύπου για το Πρόγραμμα Καλλικράτης με τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού.

* Στις 10 π.μ. στο ξενοδοχείο «Hilton» συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων ελληνικής καταγωγής, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα επιχειρηματικότητας και προσέλευσης επενδύσεων στην Ελλάδα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και οι υπουργοί, Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

* Στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ημερίδα με θέμα: «Οργανωτικές αλλαγές με ευρύτερη πολιτική σημασία: Η εκλογή Προέδρων στα Κόμματα από τους εκλογείς τους», διοργανώνει το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, σε συνεργασία με την Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου.

* Στις 10:30 π.μ. στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή συνάντηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα με τον Σύλλογο των Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια

* Στις 11:30 π.μ. στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, η παρουσίαση των επίσημων αποτελεσμάτων της Ετήσιας Εκθεσης Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας 2010, του IMD.

* Στις 12 το μεσημέρι συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά με τη γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

* Στις 12 το μεσημέρι έως της 3 μ.μ. στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης οι εργαστηριακές εξετάσεις (Παρασκευή φαρμακοτεχνικών ή χημικών σκευασμάτων) για την άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού.

* Στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης συνέντευξη Τύπου του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, του προέδρου της ΝΕΘ Βασίλη Κανάκα και του προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Θεσσαλονίκης Λάζαρου Παυλίδη για την κοινή πρωτοβουλία παροχής εκπτωτικών κουπονιών σε ανέργους και πολυτέκνους για την αγορά τροφίμων από τις λαϊκές αγορές. Στη συνέντευξη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο περιφερειακός διευθυντής ΟΑΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Κανελλίδης, και εκπρόσωποι των Σωματείων Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών του νομού Θεσσαλονίκης.

* Στη 1 μ.μ. στο ξενοδοχείο «NJV Athens Plaza» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, θα παρευρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, με τίτλο: «Σταυροφόροι χωρίς σταυρό».

* Στις 2 μ.μ. αναχώρηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για τη Μαδρίτη, όπου θα συμμετάσχει στην 6 η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, η οποία πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών κυβερνήσεων από σήμερα 17 έως τις 19 Μαΐου.

* Στις 4:30 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στην αίθουσα το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο (Λεωφόρος Αμαλίας 8) ημερίδα με θέμα: « Οι επιπτώσεις του Πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στην Θράκη και το Αιγαίο (εθνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές)» διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρία Εβρου (ΟΕΕ), το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» , το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας ακτιβιστών από Οικολογικές Οργανώσεις της Βουλγαρίας.

* Στις 5:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» στη Θεσσαλονίκη εσπερίδα με θέμα:«Ανταγωνιστικότητα μέσω του Design» διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Auto Business Review.

* Στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Caravel» ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, σε εκδήλωση αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος.

* Στις 6 μ.μ. έως τις 12 μετά τα μεσάνυχτα ανοιχτό το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της Διεθνούς Νύχτας Μουσείων.

* Στις 6 μ.μ. στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Ψηφιακός Σχεδιασμός και Κατασκευή: από το Εργαστήρι της Σχολής στο Εργοστάσιο», με εργασίες φοιτητών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος που διερεύνησε τη σχέση ψηφιακού σχεδιασμού και κατασκευής, διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθήνας, Barcelona, the Bartlett, Delft, Grenoble, Θεσσαλονίκης, Lyon, Vienna, υπό το συντονισμό του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

* Στις 7 μ.μ. στην Γκαλερί Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α) τα εγκαίνια της 10ης επετειακής έκθεσης κόμικς της ομάδας Inkorrekt με τίτλο: «Δέκα με τόνο» στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας 2010, που διοργανώνει για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

* Στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο–πολυχώρο Μαλλιάρης- Παιδεία «Ανατόλια» (στη Δημητρίου Γούναρη 39, στην Καμάρα) στην παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου με τίτλο: «Ο Αριστοτέλης σήμερα: Πτυχές της Αριστοτελικής Φυσικής Φιλοσοφίας υπό το πρίσμα της σύγχρονης επιστήμης».

* Στις 7.30 μ.μ., ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΛΑΚΑ στο ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΛΑΝΑ ΤΟΥΜΠΑΣ).