Σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, που συνδέεται με την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μπορεί, όποιος θέλει, να καταγγέλλει παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Η ΠΚΜ, κατάφερε να καταγράψει πάνω από 3.000 από αυτές και, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αρχίζει το ξήλωμα!
Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναρτηθεί banner όπου οι επισκέπτες εκτρέπονται στην ιστοσελίδα www.illegalsigns.gov.gr. Εκεί μπορούν να καταγγέλλουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που εντοπίζουν, ώστε να επιλαμβάνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σταδιακά η εφαρμογή θα επεκταθεί σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ήδη έχουν ζητηθεί από τους ΟΤΑ όλης της Περιφέρειας στοιχεία και για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στους επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους.
Ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Εργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η πρώτη καταγραφή των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στα 1.400 χιλιόμετρα του εθνικού οδικού δικτύου της περιοχής. Επίσης, έχει αρχίσει από συνεργεία της ΔΕΣΕ η αποξήλωση των μικρών παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από τις εθνικές οδούς που είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας. Οι αποξηλώσεις θα συνεχιστούν σε όλους τους νομούς.
Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες παράνομες διαφημιστικές πινακίδες ήδη έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου της καθαίρεσής τους, με εργολαβία προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
Σε πρώτη φάση έγινε η καταγραφή των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Συνολικά καταγράφηκαν 3.071 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, μικρές και μεγάλες. Μέχρι σήμερα έχουν αποξηλωθεί 494 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Πρόκειται για μικρές πινακίδες, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΣΕ δεν έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν στα μεγάλα διαφημιστικά πλαίσια.
Η δημοπράτηση της εργολαβίας για τις μεγάλες πινακίδες έγινε και πλέον υπολογίζεται πως θα αρχίσουν οι καθαιρέσεις το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου 2010.
Σύνμφωνα με την γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, «προτεραιότητα έχει η περιαστική ζώνη της Θεσσαλονίκης. Σταδιακά επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες, που κυμαίνονται βάσει του νόμου από 1.500 ευρώ μέχρι και περίπου 30.000 ευρώ για κάθε παράνομη διαφημιστική πινακίδα. Είμαστε αποφασισμένοι, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τις Αρχές να εφαρμόσουμε το νόμο. Οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες αφενός είναι ρύποι με επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφετέρου απειλούν την οδική ασφάλεια των πολιτών».
Οι καταγραφές θα γίνουν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και θα τηρηθούν οι νόμοι.