Συγκέντρωση μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και πορεία διοργανώνουν, την Πέμπτη 20 Μαΐου 2010, στις 10.00 πμ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ / ΝΤ ΑΔΕΔΥ. Συμμετέχουν, με αυτόν τον τρόπο, στην πανελλαδική απεργίας, που προκήρυξαν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Με εικοσιτετράωρη απεργία θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ.
Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν στο ΕΚΘ, τα προεδρεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ υποστήριξαν ότι το νέο ασφαλιστικό «επιμηκύνει από δύο έως επτά χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης, χωρίς να δίνει λύσεις». Χαρακτήρισαν επίσης, την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ ως «έγκλημα κατά της εργατικής τάξης και των συνταξιούχων».
«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Σβήνει τη νέα γενιά. Υπάρχουν στο νομοσχέδιο, εσκεμμένες ασάφειες. Βλέπουμε την κατάρρευση αυτού του συστήματος, μέσα από το νόμο. Εμείς, λέμε "ναι" στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος.
Ο κ. Γιαννόπουλος τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των απολύσεων και της καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα και να ελέγξει τη «μαύρη» εργασία και τη φοροδιαφυγή. Αμφισβήτησε το επίσημο ποσοστό ανεργίας (έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στο 12,1% πανελλαδικά και στο 12,5% για τη Θεσσαλονίκη). Υποστήριξε ότι η ανεργία στην περιοχή «είναι πάνω από 22% και για τους νέους φτάνει το 30%».
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης επεσήμανε ιδιαίτερα το φαινόμενο που παρατηρείται με τις παραιτήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, ιδιαίτερα όσων γυναικών έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τόνισε ότι θα προκύψουν πολλαπλά προβλήματα για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις υπηρεσίες του Δημοσίου, ειδικά στην υγεία και την παιδεία.
«Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, σε 4.500 νοσηλευτές, μπορεί να πλησιάζουμε και τον αριθμό 1.000, σε παραιτήσεις, ενώ από τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να υπάρχουν κλειστές κλινικές και νοσοκομειακά τμήματα και κλειστά σχολεία, λόγω έλλειψης προσωπικού», πρόσθεσε ο κ. Κετικίδης.
Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν τις προηγούμενες κινητοποιήσεις «τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών» και τόνισαν ότι θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν στο επόμενο διάστημα. Όπως είπαν, σχεδιάζεται και νέο συλλαλητήριο με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για ψήφιση στη βουλή.