Το «Philharmonia Quartett Berlin» και ο Διονύσης Γραμμένος δίνουν συναυλία στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το συνιστουμε, για σήμερα. Αν, πάλι, δεν είστε φίλος της τζαζ, διαλέξτε:
Εκδηλώσεις:
* Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Ο αριθμός F στη φύση, την τέχνη και τις φυσικές επιστήμες». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γ΄ ΚΑΠΗ η νευρολόγος ψυχίατρος, καθηγήτρια του ΑΠΘ, πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών, Μάγδα Τσολάκη θα μιλήσει για «Έξυπνες ιδέες για επιτυχημένα γηρατειά».

* Το τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών πραγματοποιεί κύκλο εκδηλώσεων στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες με θέμα: «Εφηβεία, η πολύτιμη ηλικία». Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει η ψυχολόγος του ΑΠΘ, Γεωργία Μπαλογιάννη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, 2310315100).

* «Ανακύκλωση στην Πράξη» είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στις 6 μ.μ. στο θέατρο Βότση, στις εγκαταστάσεις του 4ου-5ου Λυκείου Καλαμαριάς (Μεγ. Αλεξάνδρου και Αν. Θράκης 9). Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι στελέχη των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβάλλοντος» που διοργανώνει ο δήμος Καλαμαριάς.

* «Ηπατίτιδες στον άνθρωπο» είναι το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιείται στις 11 π.μ. στο βιβλιοπωλείο–πολυχώρο Μαλλιάρης- Παιδεία «Ανατόλια» (Δημητρίου Γούναρη 39, στην Καμάρα)

* Στο πλαίσιο του πνευματικού Μαίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Κ. Παρθενόπουλου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

* Συνεχίζονται οι ανοιξιάτικες εκδηλώσεις «Χριστοφόρεια 2010», που διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας. Στις 17:30 θα γίνει η περιφορά της εικόνας Αγίας Γλυκερίας, συνοδεία της μπάντας του δήμου Πυλαίας. Στις 18:30 μ.μ θα γίνει αρχιερατικός εσπερινός και στις 20:30 μ.μ θα δώσουν παράσταση τα χορευτικά τμήματα του δήμου Πυλαίας (οδός Βάρναλη-προάυλειο εκκλησίας Αγίας Γλυκερίας).


* Διαπολιτισμική συνάντηση τριών ποιητών πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο ποιητής Tom Chivers (Βρετανία) συναντά τους ποιητές Σάκη Σερέφα (Ελλάδα) και Don Schofield (ΗΠΑ) στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Γερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Γκαίτε (Βασ. 'Ολγας 66).

Θέατρο:
* Στις 7 μ.μ. στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Χατζής μέσα από τις φιγούρες, τις τεχνικές του θεάτρου σκιών και δίνοντας μια μικρή παράσταση θα προσπαθήσει να φέρει σε επαφή τα παιδιά με τον μαγικό κόσμο του Καραγκιόζη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Με το έργο του Άρνολντ Γουέσκερ «Γράμμα στην κόρη μου» από το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Μπέττυ Αρβανίτη) Β’ Σκηνή, συνεχίζονται οι «Θεατρικές Συναντήσεις 2010» τις οποίες διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Καλαμαριάς. Στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» θα δοθούν έξι παραστάσεις έως την Κυριακή 16 Μαΐου. Η πρεμιέρα θα δοθεί απόψε στις 8 μ.μ. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Κυρίτση.

* Στο θέατρο «Αμαλία» συνεχίζονται οι «Προτάσεις 2010. Εργοτάξιο Θεατρικών Αναζητήσεων». Σήμερα στις 9 μ.μ. η ομάδα «Δυτικά της πόλης» παρουσιάζει το έργο «Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ». Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Τζαμαργιά.

Βιβλίο
* Στις επτά το απόγευμα στην Βιβλιοθήκη του Δήμου Θέρμης η Μυρτώ Δημητρίου θα παρουσιάσει το βιβλίο «Origami με Φαντασία». Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα μυηθεί στα μυστικά της ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής τέχνης origami Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα τμήματα εικαστικών του πολιτιστικού κέντρου Θέρμης.

Μουσική:
* Στις 9 μ.μ. στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ 2010. Δεξιοτέχνες πιανίστες», θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου του Θοδωρή Τζοβανάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την 3η Μουσική Εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 14 Μαΐου. Η 3η Μουσική Εβδομάδα περιλαμβάνει συναυλίες που πραγματοποιούνται στις 7.30 μ.μ. από σπουδαστές και καθηγητές του ωδείου «Μουσικό Εργαστήρι Άνω Πόλης». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Το «Philharmonia Quartett Berlin» και ο Διονύσης Γραμμένος δίνουν συναυλία στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

* Με λάτιν τζαζ και φανκ ρυθμούς θα πλημμυστίσει απόψε στις δέκα το Σαράϊ από το Dadun Quintet.

Φοιτητική εβδομάδα:
* Στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας που διοργανώνει για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά το ΑΠΘ πραγματοποιούνται σήμερα οι εκδηλώσεις:
- «Το τέρας της ρύπανσης και ο Καραγκιόζης οικολόγος» είναι το έργο της παράστασης του θεάτρου σκιών που παρουσιάζουν στις 21.00 φοιτητές του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, στο θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη γωνία τηλ. 2310 423925) ώρα: 21:00
-Στις 21.15 η θεατρική ομάδα του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στο δημοτικό θέατρο Άνετον, (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310 869869) τον «Κατά Φαντασία Ασθενή» του Μολιέρου.
- Έως τις 14 Μαΐου πραγματοποιείται εσωτερικό Προκριματικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Συμμετέχουν φοιτήτριες, φοιτητές ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ στα γήπεδα της Θέρμης από τις 09:00- 13:00 μ.μ.
- Έκθεση φωτογραφίας φοιτητών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ και του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών ΑΠΘ φιλοξενείται μέχρι τις 15 Μαΐου στο ισόγειο του Κτιρίου Διοίκησης ΑΠΘ.