Το έργο της περιφερειακής οδού Κατερίνης, προϋπολογισμού 60,5 εκατ. ευρώ και το τμήμα του άξονα 13 της παλιάς εθνικής οδού, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν συμπληρωματικά από το ΕΣΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 6 Απριλίου, σε ευρεία σύσκεψη στην Κατερίνη, παρουσία του νομάρχη Πιερίας και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.
«Από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν εντάχθηκε προς χρηματοδότηση ούτε ένα ουσιαστικό έργο οδοποιίας στο νομό Πιερίας. Η Ν.Δ. φόρτωσε στην Πιερία πυκνά και πανάκριβα διόδια και έφυγε», υποστήριξε ο υφυπουργός.
Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει επίσης, τη σύνδεση του νομαρχιακού δρόμου με τις εισόδους του Νέου Νοσοκομείου Κατερίνης, με το ποσό των 400.000 ευρώ.
Όσον αφορά το δρόμο στα Τέμπη, ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι παραδόθηκε με «ευρωπαϊκές προδιαγραφές» πριν το Πάσχα. Πρόσθεσε ότι θα γίνουν πρόσθετες εργασίες σε τρία σημεία, στα οποία κατ’ εκτίμηση των τεχνικών θα χρειαστούν επιπλέον παρεμβάσεις, μετά την Κυριακή του Θωμά.
Ανακοίνωσε ότι μελετάται η λειτουργία του σημερινού σταθμού διοδίων των Μαλγάρων ως σταθμού που θα εξυπηρετεί τόσο την Εγνατία, όσο και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου καθώς και η δημιουργία παρακαμπτηρίου στην Λεπτοκαρυά, για να μην επιβαρύνονται στις μετακινήσεις τους, με επιπλέον κόμιστρα, οι τοπικές κοινωνίες.
Ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε τα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, όπου συζήτησε με επαγγελματίες της περιοχής τα προβλήματα που προκλήθηκαν από το κλείσιμο των Τεμπών.
Νωρίτερα συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπρόσωπους της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων του νομού Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο. Επεσήμανε ότι από τα περίπου 500 εκ. ευρώ για υποδομές, που καταμέριζε το ΕΣΠΑ στο νομό Χαλκιδικής, μόνο το 22% των έργων έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με ευθύνη της απελθούσας κυβέρνησης.
Έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ είναι το τμήμα Ποτίδαια - Κασσανδρεία (προϋπολογισμός 80 εκ. ευρώ) που αφορά την κατασκευή 17,48 χιλ. αυτοκινητοδρόμου, με δύο ανισόπεδους κόμβους (Ν. Φώκαιας και Κασσανδρείας) και η περιμετρική οδός Πολυγύρου από Άγιο Βλάση προς Βράσταμα (8,65 εκ. ευρώ). Και τα δύο έργα βρίσκονται πρό της δημοπράτησης τους. Επίσης, προωθείται η κατασκευή ενός τμήματος μήκους 2 χλμ. που θα λειτουργήσει ως μικρός παρακαμπτήριος του Πολυγύρου από και προς τη Σιθωνία.
Όσον αφορά το δρόμο στο Βόθωνα, που έκλεισε από κατολισθήσεις, ανακοίνωσε ότι θα αποδοθεί πλήρως στην κυκλοφορία πριν το καλοκαίρι, ώστε να μην επηρεαστεί η τουριστική κίνηση.
Του τέθηκαν μια σειρά από έργα, όπως λιμενικά έργα (λιμάνι Νέων Μουδανιών), υδραυλικά έργα (Φράγματα Ολύνθου, Χαβρία, Πετρένια), καθώς επίσης και ΧΥΤΑ και Βιολογικών Καθαρισμών, αλλά είπε ότι πρέπει να εξετασθεί η μελετητική τους ωριμότητα.
Υπάρχει επίσης μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για την αποκατάσταση των βλαβών στον οδικό άξονα Στρατωνίου - Ολυμπιάδας.