Θα καθυστερήσει, όπως φαίνεται η ανακοίνωση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, η ανακοίνωση θα γίνει στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου κι όχι μέσα στην εβδομάδα που ανοίγει αύριο. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να ψηφιστεί ο νόμος μέσα σε έναν μήνα και να εφαρμοστεί πλήρως στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου για την Τοπική αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης χωρίζονται ως εξής:

Α’ περιφέρεια
1. Δήμος Θεσσαλονίκης, Τριανδρίας, 2. Δήμος Καλαμαριάς, 3.Δήμος Συκεών, Αγίου Παύλου, Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Πεύκων και Ευκαρπίας και 4.Δήμος Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου-Κορδελιού και Μενεμένης.



Β’ περιφέρεια
1. Δήμος Πανοράματος, Πυλαίας, Χορτιάτη, 2. Δήμος Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας, 3. Δήμος Λαγκαδά, Κορώνειας, Εγνατίας, 4. Δήμος Ασσήρου, Λαχανά, Μυγδονίας, 5. Δήμος Αρέθουσας, Βερτίσκου, Σοχού, 6. Δήμος Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας, Απολλωνίας, Μαδύτου, Καλλινδοίων, 7. Δήμος Θέρμης, Μίκρας, Βασιλικών, 8. Δήμος Μηχανιώνας, Θερμαϊκού, Επανομής, 9. Δήμος Εχεδώρου, Αξιού, Χαλάστρας, 11. Δήμος Χαλκηδόνας, Αγίου Αθανασίου, Κουφαλίων.

Αν, τελικά, ανακοινωθεί αυτός ο χάρτης, αναμένονται πολλές αντιδράσεις. Πρώτα από όλα, δεν προβλέπεται μητροπολιτικός δήμος για τη Θεσσαλονίκη (η συνένωση με την Τριανδρία δε "χρυσώνει" το χάπι, απλά "παίζει" με τις λεπτομέρειες για να αλλάξει "χρώμα" ο νέος κεντρικός δήμος -χωρίς να είναι απόλυτο κάτι τέτοιο αφού, πλέον, ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα των υποψηφίων. Ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος δεν ικανοποιείται (αφού ήταν, πάντα, υπέρ της μητροπολιτικής διακυβέρνησης) όπως ανικανοποίητη μένει και η δήμαρχος Τριανδρίας, Π. Δρίτσα (η οποία επέμενε πως έχει έναν οργανωμένο δήμο, με οργανωμένες και αυτοδιοίκητες αντιδημαρχίες).
Γκρίνιες θα υπάρξουν, από την αντιπολίτευση και στην... απομόνωση της Καλαμαριάς η οποία, αφού δε συνενώνεται, εμφανίζεται ως το ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Ένα άλλο δυνατό χαρτί δημιουργείται δυτικά, με τη συνένωση των δήμων Συκεών, Αγίου Παύλου, Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Πεύκων και Ευκαρπίας. Τα παράπονα εδώ αναμένεται να είναι εσωκομματικά, αφού η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, ακυρώνει οποιαδήποτε άλλη επιθυμία εντός του "πράσινου" στρατοπέδου.
Τέλος, ο τέταρτος δήμος που δημιουργείται στην Α Θεσσαλονίκης (αν, φυσικά, γίνει πραγματικότητα ο συγκεκριμένος "χάρτης"), μάλλον βάφεται μπλε, χωρίς, όμως, να είναι και σίγουρο κάτι τέτοιο, αφού, από τη συνένωση Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου-Κορδελιού και Μενεμένης φαίνεται να προκύπτει δήμαρχος υπό τη "σκέπη" της Νέας Δημοκρατίας, όμως τουλάχιστον δύο "γαλάζιοι" δήμαρχοι (οι Ευόσμου και Αμπελοκήπων) έχουν, ήδη, εκφράσει τη θέλησή τους να κατέβουν -και οι δύο!
Τα μεγάλα παράπονα έρχονται στη β περιφέρεια, όπου παύουν να υπάρχουν, ως οντότητες, οι λεγόμενοι "ιστορικοί" δήμοι (όπως ο δήμος Λαχανά, που συνενώνεται με τους δήμους Ασσήρου και Μυγδονίας). Επίσης η κυβέρνηση δείχνει να μην υπολογίζει εκφρασμένες επιθυμίες δημάρχων της περιφέρειας να συνενωθούν. Έτσι, άλλο δήμο θα αποτελούν ο Εχέδωρος, η Χαλάστρα κι ο Αξιός κι άλλον η Χαλκηδόνα, ο Άγιος Αθανάσιος και τα Κουφάλια, με δυσάρεστες συνέπειες ακόμη και σε αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα.
Παράπονα αναμένεται να υπάρξουν και από τη συνένωση Πυλαίας, Χορτιάτη και Πανοράματος, ειδικά με την ένταξη αυτών των δήμων στην περίφημη Β Περιφέρεια, όπως και με τη συνένωση του Ωραιόκαστρου με την Καλλιθέα (που, επίσης, πηγαίνουν στη Β Περιφέρεια).
Οι ορεινοί δήμοι, όπως και οι παραλίμνιοι είχαν σίγουρη τη συνένωσή τους και, αρχικά τουλάχιστον, δε φαίνεται να αντιδρούν ιδιαίτερα έντονα.



Οι χάρτες είναι από το ethnos.gr
Για το πλήρες δημοσίευμα κάνε κλικ εδώ.