Τρέχει να προλάβει τη σημερινή κινητοποίηση των δημάρχων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενώ την ίδια στιγμή, δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει δράση για να "σπάσουν" τη σημερινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη ότι η χρηματοδότηση των ΟΤΑ θα προχωρήσει κανονικά.
Στη "μάχη" αυτή επιστρατεύτηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπέγραψε την απόφαση κατανομής των ΚΑΠ σύμφωνα με τα κριτήρια της ΚΕΔΚΕ.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι πιστώσεις που διατέθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους και ιδιαίτερα του Μαρτίου είναι μειωμένες, επειδή η κατανομή, η οποία γίνεται τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου, έχει πάντα την μορφή των προκαταβολών! «Θα υπάρξει συμπληρωματική κατανομή, η οποία θα αποκαθιστά την πληρότητα των δωδεκατημορίων, όπως αυτά προκύπτουν από το συνολικό ποσό των προβλεφθέντων στον προϋπολογισμό του 2010, μειωμένο κατά 10%» εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών
Με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, υποστηρίζει ότι «η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανησυχίας για την πορεία των οικονομικών των ΟΤΑ».
«Έλαβα δύο επιστολές από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών με τις οποίες δίνονται κάποιες θετικές απαντήσεις στο θέμα, αλλά ήταν αργά για να ξανασυζητηθεί η κινητοποίηση των ΟΤΑ» ήταν η απάντηση του Νικήτα Κακλαμάνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Πρόσθεσε ότι «σε αυτό τον τόπο πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι μόνο με κινητοποιήσεις λύνονται κάποια προβλήματα. Είχαμε αποδεχτεί τη μείωση στον κρατικό προϋπολογισμό για τα λεφτά που διοχετεύονται στους δήμους για τη μισθοδοσία, γιατί αντιλαμβανόμαστε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Αλλά έγιναν μειώσεις που δεν ήταν λογικές. Υπήρχαν δήμοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν δώρο Πάσχα».