Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
από την TV 100

Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση με τους δημάρχους της χώρας. Οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, καταγγέλλοντας την περικοπή από την κυβέρνηση των θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ. Ο κ. Ραγκούσης δε δεσμεύτηκε για κανένα από τα αιτήματα των δημάρχων, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εκφράζοντας την πλήρη απογοήτευση της αυτοδιοικητικής οικογένειας.
Ενώ τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση ανακοινώνει το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, οι δήμαρχοι βγάζουν «κραυγή απελπισίας», τονίζοντας ότι αδυνατούν να καταβάλουν μισθούς και δώρα στους εργαζόμενους. Αιτία η μη απόδοση θεσμοθετημένων πόρων στους ΟΤΑ από την κυβέρνηση και η περικοπή της τακτικής επιχορήγησης, που οδηγεί τους δήμους σε οικονομική ασφυξία. Πρόκειται για μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης, δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον κ. Παπαγεωργόπουλο, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία έως το υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί συναντήθηκαν με τον κ. Ραγκούση, στον οποίο παρουσίασαν 10 λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση είναι υπόλογη για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι

Η απάντηση του κ. Ραγκούση; Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα αιτήματα των δημάρχων. Τους ενημέρωσε ότι χθες έστειλε επιστολή προς την ΚΕΔΚΕ, με την οποία ανακοίνωνε ότι η καταβολή των ΚΑΠ από εδώ και στο εξής θα γίνεται με περικοπή 11%, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, ενώ θα δοθούν τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους πρώτους μήνες του 2010. Όπως τόνισε όμως ο κ. Παπαγεωργόπουλος με την επιστολή αυτή επιβεβαιώνεται πως οι πόροι δε θα είναι μειωμένοι μόνο κατά 11%, όπως προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός, αλλά θα είναι λιγότεροι κατά 21% σε σχέση με πέρυσι. Κι όλα αυτά ενώ ήδη το ποσοστό ενίσχυσης των δήμων από τον κρατικό κορβανά δεν ξεπερνά το 3%…όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η Τ.Α. διαχειρίζεται ακόμη και το 70% των δημοσίων εσόδων, με ανάλογες αρμοδιότητες.
Την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Θεσσαλονίκης εκπροσώπησαν στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα, εκτός του κ. Παπαγεωργόπουλου, τα μέλη του Δ.Σ της ΤΕΔΚ, Λ. Κυρίζογλου, Γιάννης Καραγιάννης, Μιχάλης Γεράνης, Στάθης Λαφαζανίδης, Ανατάσιος Αφεντουλιδης και ο γραμματέας Ιωάννης Τσουκνιδάς. Παρέστησαν επίσης οι δήμαρχοι Θερμαικού, Ευόσμου και Καλλινδοίων. Παρόντες ήταν επίσης πάνω από 70 δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Αττικής (σε σύνολο 122), και αντιπροσωπείες των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Κοζάνης, Καβάλας, Δράμας, Φλώρινας, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Θεσπρωτίας και Ξάνθης. Δήλωση συμπαράστασης εξέφρασαν άλλες 20 ΤΕΔΚ από όλη τη χώρα.


Οι φωτογραφίες μας δόθηκαν από τον Νώντα Στυλιανίδη και το photoreportage.gr