Τι συμβαίνει με τις μυδοκαλλιέργειες; Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί από τους μυδοκαλλιεργειτές επεκτείνουν παράνομα τις θαλάσσιες εκτάσεις που του έχει παραχωρήσει το δημόσιο. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι έκανε ένας από τους ιδιοκτήτες μυδοκαλλιεργειών, προχθές. Μάλιστα για να μην γίνει αντιληπτός αποφάσισε να …επεκτείνει το μυδοτροφείο την ημέρα που μαινόταν βαρδάρης έντασης τουλάχιστον 8 Μποφόρ.


Παρά το απαγορευτικό του Λιμεναρχείου, ο ιδιοκτήτης μυδοτροφείου στη Χαλάστρα επέλεξε προχωρήσει στις παράνομες εργασίες επέκτασης, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυκτα όταν ο ιδιοκτήτης με έναν αλβανό εργάτη μπήκαν με την οκτάμετρη βάρκα του μυδοτροφείου στο νταλιάνι στη Χαλάστρα. Λίγο αργότερα και από άγνωστη αιτία, οι θυελλώδεις άνεμοι τους παρέσυραν στα ανοικτά.
Περίπου στις τρείς τα ξημερώματα ειδοποιήθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, ότι οι δύο άνδρες αγνοούνται. Αμέσως άρχισε η έρευνα για τον εντοπισμό τους.

Από τις 3 περίπου τα ξημερώματα που παρασύρθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους και τα ρέματα του Θερμαϊκού, οι δύο άνδρες πάλευαν με τα κύματα για να καταφέρουν να κρατήσουν στη επιφάνεια τη βάρκα τους.

Μάλιστα η βάρκα, που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά και μόνο για συλλογή μυδιών από το μυδοτροφείο (εγκατάσταση που βρίσκεται στα αβαθή) δεν ήταν εξοπλισμένη (αν και έπρεπε) με τα απαραίτητα σωστικά μέσα, όπως σωσίβια και φωτοβολίδες.

Έτσι ήταν αδύνατο να εντοπιστούν τόσο από τα θαλάσσια όσο και το ελικόπτερο super puma που ερευνούσε όλο το βράδυ.

Λίγο πριν τις εννέα το πρωί τους δύο αγνοούμενους εντόπισε τελικά το αλιευτικό «Τάνια – Στράτος», από τη Μηχανιώνα. Η μανιασμένη θάλασσα τους είχε παρασύρει περίπου στο μέσο του Θερμαϊκού Κόλπου και συγκεκριμένα σε απόσταση 4,2 ν.μ. από τις Αλυκές Κίτρους Πιερίας και περισσότερα από 10 ν.μ. από τη Χαλάστρα.

Οι δύο άνδρες γλύτωσαν από καθαρή τύχη.
Μεταφέρθηκαν πρώτα στο κέντρο υγείας της Μηχανιώνας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο, με υποθερμία. Εκεί τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πλέον οι δύο άνδρες είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο δεν γλίτωσαν τη τσιμπίδα του νόμου.

Οι λιμενικοί κατάσχεσαν τη βάρκα τους, αφού διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για διαφορετικό σκάφος από αυτό που ήταν καταχωρημένο στα λεμβολόγια Θεσσαλονίκης. Το «Άγιος Κωνσταντίνος» προέκυψε μεγαλύτερο κατά δύο μέτρα και είχε μηχανή μεγαλύτερη κατά 10 ίππους.
Παράλληλα διενεργείται έρευνα από τους λιμενικούς, για να διαπιστωθούν οι παράνομες εργασίες που πραγματοποιούσαν στο μυδοτροφείο μέσα στη νύκτα.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των Μυδοκαλλιεργητών Χαλάστρας, Ν. Καρκάνας, στο σχετικό ρεπορτάζ της ΕΤ3, και ο ίδιος αναγκάζεται να παρανομεί επειδή το υπουργείο Γεωργίας, που είναι το αρμόδιο, δεν τους δίνει τις απαραίτητες άδειες για επέκταση των μυδοτροφείων.

Ανεξάρτητα με την εισαγγελική έρευνα η ενέργεια των δύο ανδρών θεωρείται από τους ειδικούς ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού οι άνεμοι έπνεαν με ένταση 8 Bf.

Όπως ανάφεραν στο ρεπορτάζ της ΕΤ3 ο αντιπλοίαρχος Λ.Σ> Δημήτρης Ανδρουλάκης και ο προπονητής ανοικτής θάλασσας του ΝΟΘ Χριστόφορος Πιρτσούλης το εγχείρημα των δύο ανδρών, υπό αυτές τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.