Δυο επιχειρήσεις θα μπορεί να διατηρήσει ο κάθε δήμος. Η μία επιχείρηση θα πρέπει να είναι κοινωνικού σκοπού ή προνοιακών αναγκών κι η άλλη πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών σκοπών. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, για το σχέδιο "Καλλικράτης", κάτι που σημαίνει ότι δήμοι με περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να τις κλείσουν!
Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ΝΠΔΔ δεν θα ξεπερνούν τα 740. Σε αναστολή λειτουργίας θα οδηγηθούν επίσης και οι περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ζημιογόνες ενώ πολλές ανενεργές.
Προσωρινά μόνο προβλέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν οι 46 μονομετοχικές ανώνυμες εταιρείες των δήμων, ενώ προς κατάργηση οδεύουν και οι 900 σχολικές επιτροπές.
Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο σημαίνει κύμα μετατάξεων -αλλά και απολύσεων (σ.σ. η εφημερίδα τις βαπτίζει "κατάργηση θέσεων"). Το δημοσίευμα υπολογίζει τον αριθμό αυτών που θα πάρουν μετάθεση στις 200.000! Άλλες 35.000 συμβασιούχοι θα πάνε σπίτια τους, αφού "δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις και οι ανάγκες θα καλυφθούν από το μόνιμο προσωπικό".
Όσον αφορά τη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης και Θεάματος του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία ανήκουν TV100 και FM100, o δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε, για άλλη μία φορά (στο τραπέζι που παρέθεσε προς τους δημοσιογράφους, παρουσία μελών του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ) την πρόθεσή του να τη διατηρήσει. Μάλιστα, εντός των ημερών, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών στην οποία θα τεθεί και αυτό το θέμα.
Από την πλευρά της, η ΕΣΗΕΜ-Θ θα έχει συνάντηση με υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην οποία θα ξεκαθαριστεί, για άλλη μία φορά, ότι τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε ρύθμιση σχετική με άλλου είδους δημοτικές επιχειρήσεις.
Για τις μετατάξεις οι μόνιμοι εργαζόμενοι θα πρέπει εντός τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου να δηλώσουν την προτίμησή τους για την υπηρεσία στην οποία θα επιθυμούσαν να μεταταγούν. Στον νόμο θα προβλέπεται απόλυση ενός υπαλλήλου που δεν θα αποδεχτεί τη μετάταξή του σε άλλη υπηρεσία.