Διαβάζω στο νεοσύστατο blog Elliniki Oikonomia Blog: Ηχηρό καμπανάκι για τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα χτύπησε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη προβλέποντας ότι θα φτάσει στο 28% έως το τέλος του 2010, από 25,3% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2009.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΟΟΣΑ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να προωθήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα -χωρίς ταυτόχρονα να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες- όπως η βελτίωση των μηχανισμών αναζήτησης εργασίας και κατάρτισης και η μείωση των επιδομάτων για τους μακροχρόνια ανέργους.
Ανάμεσα στις προτάσεις του Οργανισμού είναι και η καταβολή περιορισμένης αποζημίωσης στην περίπτωση απόλυσης νέων (καθώς και επιμήκυνση της δοκιμαστικής περιόδου για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου), σε μια προσπάθεια να πειστούν οι εταιρίες να προσλάβουν νέους, απελευθερωμένες από το φόβο του υψηλού κόστους απόλυσης, σε περίπτωση που ο νέος και άπειρος εργαζόμενους αποδειχτεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της επιχείρησης.
Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού, οι Έλληνες νέοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από μακροχρόνια ανεργία και λιγότερες ευκαιρίες να βρουν εργασία. Το 2008 το ποσοστό απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα ήταν 24%, όταν μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 39,4% και στις χώρες του ΟΟΣΑ 43%!
«Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στο να παραμείνουν οι νέοι σε επαφή με την αγορά εργασίας για να αποφευχθεί η δημιουργία μακροχρόνιων τραυμάτων σε μία ολόκληρη γενιά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria.

Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα με κλικ εδώ.