Ο τέως υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ανέλαβε τη σκυτάλη στο περίφημο θέμα της ανέγερσης ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην πλατεία Αριστοτέλους. Θυμίζει ότι η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη έργα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και εκφράζει την απορία πώς αναρωτιούνται κάποιοι αν αυτή η πόλη χωρά έναν ανδριάντα του.
Η πλήρης δήλωση του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:
"Για τους ηγέτες που χάραξαν την ιστορία της Ελλάδας, οφείλουμε αναμφισβήτητα θέση στη μνήμη μας. Οι ανδριάντες, είναι ένα μέσο πολιτισμού για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την απόδοση ιστορικής τιμής. Συνεπαγωγικά λοιπόν, ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχει αναμφισβήτητα θέση στην πόλη, την οποία έχει «σφραγίσει» ανεξίτηλα με την προσφορά του. Από την πανεπιστημιούπολη μέχρι την παραλία της πόλης, από το λιμάνι μέχρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και από την παραλιακή λεωφόρο, μέχρι τους οδικούς άξονες που οδηγούν έξω από τη Θεσσαλονίκη, αυτή η πόλη είναι γεμάτη έργα και θεσμούς, που φέρουν την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Θεωρώ συνεπώς, άδικη για το μέγεθος και την αξία της προσφοράς ενός τέτοιου ηγέτη, τη συζήτηση για το αν αυτή η πόλη χρωστά έναν ανδριάντα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα στο πεδίο της οικονομίας, της απασχόλησης, της ανάπτυξης.
Είναι διπλά εκτεθειμένοι στα μάτια της κοινής γνώμης λοιπόν, όσοι αποφεύγοντας να ασχοληθούν με αυτά ως οφείλουν, επιλέγουν να μετατρέψουν μια πρωτοβουλία απόδοσης τιμής σ΄ένα τέτοιο άνδρα, που μάλιστα βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της, σε αντικείμενο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης".