Ο Σόλων και ο Λουκάς ή το τηλεοπτικό δίδυμο -πριν από περίπου 40 χρόνια- «Εκείνος κι...εκείνος» ζωντανεύει όχι στην τηλεόραση αλλά σε 70 καφέ της Θεσσαλονίκης. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και θα πάρει σάρκα και οστά από τις 15 Απριλίου.
Όχημα για το χρονικό άλμα της επανεμφάνισής τους αποτέλεσε το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, που αποφάσισε -αντί να προσπαθεί να πάει ο κόσμος στο θέατρο να πάει εκείνο στον κόσμο- να μεταφέρει με τη μορφή απρόσμενης αιφνιδιαστικής παράστασης πέντε από τα τηλεοπτικά μονόπρακτα του Κώστα Μουρσελά (έγιναν τηλεοπτική «μανία» κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών προβολών τους τη διετία 1971-1973, μέσα στη δικτατορία, ερμηνευμένα από τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Γιάννη Μιχαλακόπουλο).
Φιγούρες τύπου Μπέκετ με πρωταγωνιστές δύο κλοσάρ, με λόγο εμβληματικό, θα εμφανίζονται αιφνιδιαστικά σε καφέ της πόλης, θα συνομιλούν, θα ονειρεύονται και θα σχολιάζουν τις συνθήκες ζωής και ύπαρξης όλων θυμίζοντάς μας ότι οι «συνειδητά απέχοντες από τις βλαβερές συνήθειες της παραγωγής και της κατανάλωσης μπορεί και να αποτελούν πρότυπο και οδό προς μια άλλη ελευθερία, εκείνη της ενδοχώρας των ανθρώπων», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Σωτήρης Χατζάκης.
«Βάζω το θέατρο, βάζεις τον καφέ», πρότεινε το ΚΘΒΕ και στην πρόταση ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 70 καφέ της πόλης, στα οποία θα εμφανίζονται αιφνιδιαστικά οι ήρωες του Κώστα Μουρσελά (ερμηνευμένοι από τους ηθοποιούς Γιάννη Ηλιόπουλο και Γιώργο Καύκα και σκηνοθετημένοι από τον Γιάννη Ρήγα) σε ολιγόλεπτες «παραστάσεις».


Ο σκηνοθέτης
«Είναι ριψοκίνδυνο αλλά έχει ενδιαφέρον. Φαινομενικά ίσως μοιάζουν φαντάσματα του παρελθόντος, δραματικά όμως, ο Σόλων και ο Λουκάς είναι ακόμα εδώ…», τόνισε ο σκηνοθέτης τους, Γιάννης Ρήγας, ενώ στο σημείωμά του προς το ΚΘΒΕ ο συγγραφέας των θρυλικών «Εκείνων», Κώστας Μουρσελάς, σημειώνει: « ‘Το Εκείνος κι... εκείνος’ αποτελείται από μια σειρά 132 τηλεοπτικών θεατρικών μονόπρακτων, εσείς θα δείτε τέσσερα-πέντε από αυτά, που οι δύο ήρωές του - και το επιλέγουν - είναι οι αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής. Τα κουρέλια, που φορούν, είναι η δική μας ηθική ένδεια, γι αυτό και τολμούν να παραμένουν εκτός των τειχών και εκτός των αγαθών, που τους προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία της αφθονίας, υποτίθεται για να μπορέσουν να διατηρήσουν τουλάχιστον την εσωτερική τους ελευθερία».