Βοήθεια ύψους 40 δισ. ευρώ προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (30 δισ. ευρώ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (10 δισ. ευρώ). Το επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι 3,7% κυμαινόμενο (euribor τριμήνου, 300 μονάδες βάσης και έξοδα δανεισμού 0,15-0,50%) ή 5% σταθερό (1,85% swap rate, 300 μονάδες βάσεις και έξοδα 0,15-0,50%) όταν στην αγορά έχει φθάσει στο 7%.
Αν η διάρκεια του δανείου ξεπεράσει την τριετία τότε προβλέπεται ποινή 1% πλέον του εκάστοτε συμφωνημένου επιτοκίου. Το επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερο του κυμαινόμενου επιτοκίου της ΕΕ δηλαδή κάτω από το 3,7%.
Για την ώρα, προβάδισμα παίρνει ο δανεισμός σε κυμαινόμενο επιτόκιο σύμφωνα με τα όσα επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.
Ανοικτό παραμένει το ερώτημα του κατά πόσον το δάνειο των 10 δις. ευρώ που θα δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα εντείνει παράλληλα τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκαν χθες καθησυχαστικοί επισημαίνοντας ότι ο διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να ζητήσει ανταλλάγματα για την οικονομική βοήθεια που θα παράσχει στην χώρα μας.
Το θέμα πάντως των όρων του ΔΝΤ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα και δη στις Βρυξέλλες όπου θα οριστικοποιηθεί το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας. Στην συνάντηση θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ελλάδα.
Τη χώρα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος συμμετείχε εξαρχής στις συζητήσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού μέχρι και το στάδιο της οριστικοποίησής του.
Η κυβέρνηση, που πριν από δύο ημέρες “καίγονταν” από τα υψηλά spread αναμένει τώρα την αποκλιμάκωση τους και ευελπιστεί πως δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό - αξιοποιώντας τα 40 δις. ευρώ που τις παρέχονται φέτος ή 80 δις. ευρώ έως το 2012 - αλλά θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές.
Τις επόμενες ημέρες θα δουν στο υπουργείο οικονομικών την αντίδραση των αγορών και αναλόγως θα αποφασίσουν αν πρέπει να προσφύγουν ή όχι. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι έχουν περιθώριο περίπου πεντέμισι εβδομάδων, καθώς ο μεγάλος δανεισμός 11-12 δισ. ευρώ είναι στις 20 Μαίου.
Προβάδισμα τώρα για την κυβέρνηση παίρνει το πρόγραμμα των αλλαγών (φορολογικό, ασφαλιστικό, κλειστά επαγγέλματα, αποκρατικοποιήσεις, αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, άνοιγμα επενδύσεων), που προβλέπει το ΠΣΑ. Αλλαγές οι οποίες αποτελούν συνάμα την καταλληλότερη θεραπεία και για την αγορά των ομολόγων.

πηγή isotimia.gr